Edin.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Ризото с гъби кладница

Ризото с гъби кладница

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
449916k518
Ризото с гъби кладница
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
28/10/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3
"Не пестете пармезан за това ризото, колкото повече сложите, толкова по-вкусно ще стане"

Необходими Продукти

  • ориз арборио - 250 грама
  • бяло вино - 150 мл
  • кладница - 200 грама
  • зеленчуков бульон - около 600 мл
  • масло - 20 грама
  • лук - 1 глава (200 г)
  • зехтин - 30 мл
  • пармезан - около 40 грама (за поръсване)
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Наситнете лука, след което го запържете в загрятото олио за около 5-6 минути.

Прибавете ориза Арборио и го запържете за кратко. Добавете около 80 грама от кладницата, а след това налейте бялото вино.

Бъркайте за няколко минути, за да се изпари алкохолът. Започнете да наливате от горещия зеленчуков бульон, като бъркате непрекъснато.

Сипвайте по малко и едва когато течността се усвои, сипвайте новата.

Когато ризотото усвои почти целия бульон, добавете останалите гъби. Разбъркайте и прибавете маслото и посолете. Гответе още 3-4 минути.

Сипете в чинии ризотото, поръсете с пармезан и сервирайте.

Ризотото с гъби кладница е много вкусно.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: