Edin.bg»Рецепти»Закуски и печива»Мекици»Постни мекици с прясна мая

Постни мекици с прясна мая

Мария СимоваМария Симова
Новак
236134k
Постни мекици с прясна мая
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
30 мин.
Порции
16
"Мекичките винаги ще си останат любимата закуска на всички"

Необходими продукти

  • мая - 20 грама (прясна)
  • брашно - 400 грама
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • олио - за пържене
  • вода - 200 мл топла
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 1/2 от топлата вода развторете прясната мая със захарта. Прибавете лъжица брашно, разбъркайте и оставете на топло, за да втаса.

В подходяща купа пресейте брашното. В средата оформете кладенче и сипете шупналата мая, олиото и солта. Постепенно замесете меко и нелепнещо тесто.

Покрийте купата със фолио за свежо съхранение и оставете на топло, за да втаса и увеличи обема си няколко пъти.

Набрашнете кухненския плот и поставете отгоре втасалото тесто. Разточете го на кора, която е дебела 7-8 мм и нарежете с остър нож на правоъгълници или квадрати.

Загрейте на умерен огън олиото и изпържете мекиците до готовност. Отцеждайте ги от излишната мазнина върху кухненска хартия.

Постните мекици с прясна мая са много вкусни.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: