Начин на приготвяне
В 1/2 от топлата вода развторете прясната мая със захарта. Прибавете лъжица брашно, разбъркайте и оставете на топло, за да втаса.
В подходяща купа пресейте брашното. В средата оформете кладенче и сипете шупналата мая, олиото и солта. Постепенно замесете меко и нелепнещо тесто.
Покрийте купата със фолио за свежо съхранение и оставете на топло, за да втаса и увеличи обема си няколко пъти.
Набрашнете кухненския плот и поставете отгоре втасалото тесто. Разточете го на кора, която е дебела 7-8 мм и нарежете с остър нож на правоъгълници или квадрати.
Загрейте на умерен огън олиото и изпържете мекиците до готовност. Отцеждайте ги от излишната мазнина върху кухненска хартия.
Постните мекици с прясна мая са много вкусни.