Начин на приготвяне
Разтворете маята в затопленото мляко с лъжица брашно и лъжица захар. Разбъркайте и оставете да се активира.
Пресейте минимум два пъти брашно и го ароматизирайте с лимоновата кора.
Разбийте яйцата заедно със захарта, смесете ги с брашното. Прибавете активираната мая, двете есенция и половината от маслото.
Постепенно замесете меко и нелепнещо тесто. По време на месенето добавяйте по малко от олиото, за да се усвои.
Оставете тестото на топло за 2 часа, за да втаса хубаво.
Разточете тестото на кора. Намазнете с малко масло и отгоре разпръснете захаросаните плодове. Навийте на руло и разрежете по дължина. Усучете или преплетете.
В тава сложете хартия за печене и поставете козунака. Оставете го да втаса пак. Намажете с останалото масло и поръсете със захар.
Включете фурната на 170 градуса. Изпечете козунака до готовност - около 40 минути.
Лесният класически козунак е готов.