Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунаци»Лесен класически козунак

Лесен класически козунак

Албена АсеноваАлбена Асенова
Новак
18322k334
Лесен класически козунак
Снимка: Албена Асенова
2 / 2
29/10/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • яйца - 3 броя
  • масло - 100 грама
  • прясно мляко - 200 мл
  • суха мая - 7 грама
  • брашно - 700 грама
  • захар - 150 грама
  • плодови кубчета - захаросани
  • ванилия - 1 ч.л. есенция
  • ром - 1 ч.л. есенция
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • олио - 20 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в затопленото мляко с лъжица брашно и лъжица захар. Разбъркайте и оставете да се активира.

Пресейте минимум два пъти брашно и го ароматизирайте с лимоновата кора.

Разбийте яйцата заедно със захарта, смесете ги с брашното. Прибавете активираната мая, двете есенция и половината от маслото.

Постепенно замесете меко и нелепнещо тесто. По време на месенето добавяйте по малко от олиото, за да се усвои.

Оставете тестото на топло за 2 часа, за да втаса хубаво.

Разточете тестото на кора. Намазнете с малко масло и отгоре разпръснете захаросаните плодове. Навийте на руло и разрежете по дължина. Усучете или преплетете.

В тава сложете хартия за печене и поставете козунака. Оставете го да втаса пак. Намажете с останалото масло и поръсете със захар.

Включете фурната на 170 градуса. Изпечете козунака до готовност - около 40 минути.

Лесният класически козунак е готов.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: