Edin.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифли»Козуначени Кифлички за Великден

Козуначени Кифлички за Великден

Мария СимоваМария Симова
Новак
236134k
Козуначени Кифлички за Великден
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
75 мин.
Порции
32
"Някои домакини месят големи козунаци за Великден, но и тези малки козуначени кифлички не са за изпускане"

Необходими продукти

  • брашно - 1 кг (малко повече)
  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 2 равни лъжици
  • прясна мая - 1 кубче
  • мед - 6 с.л.
  • олио - 8 с.л.
  • есенция - 1 бр. лимон
  • сол - 0.5 ч.л.
  • за намазване
  • белтъци - 2 броя
  • олио - няколко капки
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • за поръсване
  • маково семе - 1 пакетче
  • сладко от сливи - 2 малки бурканчета
  • захар - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В достатъчно голяма купа пресейте брашното със солта. В средата направете кладенче.

Затоплете прясното мляко и в една част от него разтворете захарта с маята и меда. Сипете вътре в кладенчето.

Отделно разбийте яйцата и ги смесете с останалото прясно мляко, олиото и есенцията. Сипете в кладенчето и постепенно замесете меко тесто, като си добавите още малко брашно.

Завийте тестото и го оставете да втаса на топло за половин час.

Набрашнете си леко плота и премесете отново тестото. Разделете го на 4 топки с еднаква големина, покрийте ги и оставете да починат за 5 минути.

Разточете всяка топка на кръгла кора, която се нарязва на 8 триъгълника. Сложете по 1 лъжичка от сладкото и навийте на кифлички.

Сложете хартия за печене в голяма тава и подредете козуначените кифлички. Оставете да втасат пак за 30 минути.

Намажете ги с разбитите белтъци заедно с прясното мляко и олиото. Поръсете с мака и захарта, които сте смесили и леко сте навлажнили.

Загрейте долния реотан на фурната на 190 градуса и печете кифличките докато се надуят. Тогава включете и горния реотан и печете до готовност.

Козуначените Кифлички за Великден са готови.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: