Начин на приготвяне
В достатъчно голяма купа пресейте брашното със солта. В средата направете кладенче.
Затоплете прясното мляко и в една част от него разтворете захарта с маята и меда. Сипете вътре в кладенчето.
Отделно разбийте яйцата и ги смесете с останалото прясно мляко, олиото и есенцията. Сипете в кладенчето и постепенно замесете меко тесто, като си добавите още малко брашно.
Завийте тестото и го оставете да втаса на топло за половин час.
Набрашнете си леко плота и премесете отново тестото. Разделете го на 4 топки с еднаква големина, покрийте ги и оставете да починат за 5 минути.
Разточете всяка топка на кръгла кора, която се нарязва на 8 триъгълника. Сложете по 1 лъжичка от сладкото и навийте на кифлички.
Сложете хартия за печене в голяма тава и подредете козуначените кифлички. Оставете да втасат пак за 30 минути.
Намажете ги с разбитите белтъци заедно с прясното мляко и олиото. Поръсете с мака и захарта, които сте смесили и леко сте навлажнили.
Загрейте долния реотан на фурната на 190 градуса и печете кифличките докато се надуят. Тогава включете и горния реотан и печете до готовност.
Козуначените Кифлички за Великден са готови.