Пухкав козунак без яйца

Пухкав козунак без яйца
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 3
18/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции6

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа изсипваме затопленото мляко и към него прибавяме сухата мая като разбъркваме добре и оставяме настрана.

В друга купа си пресяваме брашното и към него си добавяме захарта, солта и разбъркваме сухите съставки.

По средата си правим дупчица и си изсипваме млякото с маята, като с помощта на шпатула започваме да бъркаме сместа.

Отначало разбъркваме в купата, а след това преместваме на плота и продължаваме да месим поне 20 минути

По време на месенето, тестото за козунака започва да лепне все по малко, като става по разтегливо и еластично.

Към тестото добавяме кравето масло и започваме отново да месим, докато започне да се отлепя от масата.

Правим на топка и поставяме в съд, като завиваме с фолио и оставяме на топло. Когато удвои обема си, разделяме на 6 части.

Всяка част от козунака правим на фитили, след това оформяме две плитки и поставяме в терини.

Оставяме отново настрана, за да удвои обема си, след което намазваме с масло и поръсваме нашия козунак със захар.

Поставяме пухкавия козунак без яйца да се пече във загрята фурната на 180 градуса за около 30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest