Начин на приготвяне
В купа разбиваме с метална бъркалка яйцата и захарта.
Прясното мляко слагаме да заври. Щом го махнем от котлона, към него прибавяме разбитите със захарта яйца, бакпулвера, гриса, ванилиите и настърганата лимонова кора.
Разбъркваме добре и отново връщаме хомогенната смес на котлона, за да се сгъсти.
Половината готови кори слагаме в намаслена тавичка. Между всеки две мажем с предварително разтопено краве масло.
Малка част от млечната смес изсипваме върху първия пласт и хубаво приглаждаме.
Останалите кори също слагаме по този начин.
Готовата сладка баница печем в предварително загрята фурна на 200°C до златисто за около 40 минути, като след това я оставяме хубаво да се охлади.
Всички продукти за сиропа се слагат в касерола за няколко минути да заврят.
Нарязваме гръцкия сладкиш на парчета и го заливаме с още горещия сироп.
Хубаво е да преседи на студено за поне 12 часа.
Декорираме сладката гръцка баница с грис с канелени пръчки и сервираме.