Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака с кайма и пръжки в гювечета

Мусака с кайма и пръжки в гювечета

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Новак
4513k
Мусака с кайма и пръжки в гювечета
Снимка: Sevdalina Irikova
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Поднесете мусаката топла, гарнирана с кисело мляко и салата по избор. Добър апетит!"

Необходими продукти

  • пюре - 1 бурканче, заготовка (морков, чушка, домати)
  • кайма - 500 грама (смес, без подправки)
  • картофи - 1 килограм
  • лук - 1 средна глава
  • пръжки - 2 с.л. (домашни)
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 с.л. (ронена)
  • растителна мазнина - 2 с.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • За заливката
  • кашкавал - 100 грама
  • яйца - 4 броя
  • кисело мляко - 500 мл
  • брашно - 4 равни лъжици
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте картофите и ги нарежете на ситни кубчета. Прехвърлете ги в дълбока купа.

Овкусете каймата с чубрица, сол и черен пипер. Покрийте и оставете в хладилник, за да поеме ароматите. Най-добре е да я приготвите от предишния ден, за да бъде по-ароматна.

Сипете мазнина в тиган и запържете първо каймата, като с помощта на лъжица я направите на ситни трохи.

Към леко запържената кайма добавете пръжките - колкото да се отпуснат. Свалете от огъня и и разпределете равномерно сместа във всяко гювече.

В същата мазнина запържете наситнения лук с червения пипер. Добавете бурканчето със зеленчуковата смес, овкусете с риган, чубрица и черен пипер. Когато течността се изпари, бланширайте картофите за кратко.

Изключете котлона и разбъркайте добре всичко. Овкусете с още сол и пипер на вкус.

Разпределете зеленчуците по равно в гювечетата. Разбъркайте съставките вътре. По желание, може да добавите по 1 люто чушле в гювечето.

Сложете капачетата отгоре и сложете съдовете с мусака във фурната. Включете фурната на 200 градуса и печете 30-тина минути.

Смесете яйцата, киселото мляко, кашкавала и брашното. Полейте гювечетата с тази заливка и върнете във фурната да се запекат, но този път без капачета.

Поднесете мусаката топла, гарнирана с кисело мляко и салата по избор.

Мусаката с кайма и пръжки в гювечета е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: