edin.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Цяло печено пиле с масълце на фурна

Цяло печено пиле с масълце на фурна

ЗорицаЗорица
Новак
72
4k
10
Цяло печено пиле с масълце на фурна
Снимка: Анонимен
31/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне10 мин.
Готвене40 мин.
Общо50 мин.
Порции6
"Колко хубаво би било да разчупите на трапезата едно цяло печено пиленце, не мислите ли?"

Необходими Продукти

  • масло - 1 пакетче (125 грама)
  • пиле - около 1. 5 кг
  • чесън на прах - 1 с.л.
  • кимион - 1/2 ч.л. смлян
  • черен пипер - 1 ч.л. смлян
  • чубрица - 1 ч.л. (суха, стрита)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте цялото пиле, подсушете и го разрежете през средата на гръдната кост. Сложете го в обикновена или керамична тава с хартия за печене.

Леко отлепете с пръсти кожата откъм гърба. В получения джоб натрийте месото с чубрица, чесън на прах, сол, кимион и черен пипер. Сложете вътре няколк парчета масло.

Натрийте цялото пиле с подправките и го обърнете нагоре с кожата. Върху пилето наредете масло, нарязано на дълги резенчета.

Загрейте фурната на 180 градуса. Печете пилето до готовност, като от време на време го поливате със соса, който се отделя на дъното на тавата.

Готовото пиле обърнете да се запече за 5-10 минути и от долната страна.

Цялото печено пиле с масълце на фурна е уникално вкусно.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: