edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Содени Питки»Слоеста содена питка

Слоеста содена питка

Слоеста содена питка
Снимка: Даниела Русева
1 / 2
12/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции10
"Щом вкъщи има вкусна содена питка, никой няма да остане гладен"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Пресейте брашното на работния плот и направете кладенче. Изсипете яйцата, млякото, содата и бакпулвера, загасени в сока от лимон.

Добавете солта и захарта и разбъркайте. Замесете тесто и оставете настрани за 10-15 мин. Намазнете го със зехтин и разтеглете с ръце, оформяйки го на фитил.

Нарежете на 8 части, които трябва да оформите на топки.

Взмете кръгла тава с диаметър 30 см и намазнете с 1 с.л. свинска мас. Намазнете работния плод и разточте всяка топка толкова, колкото е голяма тавата.

Когато разточите първата топка, поръсете с мас и сирене, отгоре сложете втория разточен лист и повторете до изчерпване на топчетата.

Върху последната кора от содената питка поръсете свинска мас и нарежете на квадрати. Ако искате, поръсете с маково семе.

Изпечете пухкава питка на 180 градуса до готовност.

Минути преди да стане готова, поръсете с червен пипер слоестата содена питка.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: