edin.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифли»Кремки с домашен крем

Кремки с домашен крем

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
307615k181
Кремки с домашен крем
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
24/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции10
"Колкото пъти сме ги опитвали, толкова пъти сме искали още и още"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 250 грама, универсално
  • брашно - 250 грама, с високо съдържание на глутен
  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 15 грама жива
  • захар - 90 грама
  • олио - 60 мл.
  • ванилов вкстракт - 1 ч.л. течен
  • пудра захар за поръсване
  • масло - 2 с.л. меко или разтопено (за намазване)
  • За крема
  • прясно мляко - 500 мл
  • захар - 100 грама
  • брашно - 50 грама
  • яйца - 2 бр. XL размер
  • ванилия - 1 прахче от 2 г или капки течен екстракт
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. За тестото - 100 мл от млякото се затопля до телесна температура и в него се разтварят лъжица захар и маята. Разбърква се добре (няма нужда да се чака да шупва).

2. Двата вида брашно се пресяват и в средата им се прави кладенче, в което се сипва олиото, захарта, разтворена в останалото мляко, ванилията и сместа с маята.

Замесва се гладко тесто и се слага в голяма купа, покрито с фолио, така втасва около час.

3. През това време се приготвя кремът, който е стандартен домашен яйчен крем - обикновен и много вкусен.

За него се загрява млякото и захарта на умерен огън и когато течността е готова да заври се дръпа от огъня и наливат на струйка яйцата, разбити с брашното и ванилията. Връща се на котлона и кремчето се бърка и вари около 10 минути или докато се сгъсти достатъчно.

Оставя се да изстине, покрито със стреч фолио, прилепнало за повърхностния слой като кожа - така няма да хване коричка.

4. Бухналото тесто се премесва за 2-3 минути и се оставя да почине 5 минути да се отпусне.

Разделя се на 10 равни парченца и те се разточват на правоъгълници (не е нужно идеално правилни като форма).

Във всеки се слага около две лъжици от крема и се сгъват двата края по дължина, а после се навива откъм по-тясната част.

Готовите кифлички се подреждат в тава, покрита с хартия за печене на разстояние една от друга.

5. Кремките се намазват с вода и се оставят да втасат до удвояване на обема им. Желателно е и да са покрити с кърпа или фолио, но така че да имат пространство.

6. Фурната се загрява до 200 градуса. Кифлите с крем се намазват отново с вода и се пекат 15-18 минути или до хубав червеникав загар. След 7-та минута температурата се намалява до 180 градуса.

7. Готовите пухкави кремки се намазват с масло веднага след като се извадят от фурната.

Поръсват се с пудра захар, когато поизстинат.

Кремките с домашен крем са чудни!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: