Edin.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Гъбена супа»Гъбена чорба с кладница

Гъбена чорба с кладница

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Гъбена чорба с кладница
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
36 мин.
Общо
51 мин.
Порции
4
"За нас сезонът няма значение - винаги можем да си похапваме топла гъбена супичка"

Необходими продукти

  • кладница - 250 грама
  • целина - 1 стрък
  • лук - 1 глава
  • праз - 1/2 стрък
  • доматено пюре - 3 - 4 с.л. от консерва
  • олио - 50 мл
  • вегета - 1 с.л. зеленчукова подправка
  • мащерка - 1 - 2 с.л. сушена
  • магданоз - 1 с.л. сушен + свеж за поръсване накрая
  • фиде - 2 - 3 шепи
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • За застройка
  • жълтъци - 2
  • кисело мляко - 3 с.л. с връх
  • черен пипер - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Наситнете лука, целината и праза. Овкусете със сол и ги задушете в загретия зехтин за 6-7 минути.

Прибавете и накълцаните гъби, още една щипка сол и продължете задушаването за още 6-7 минути.

В средата на това време добавете и доматеното пюре заедно с лъжичката захар, за да се убие киселинността.

Налейте вода - количеството зависи от това колко гъста искате да бъде супата. Овкусете със зеленчуковата подправка, магданоза и мащерката.

Варете гъбената супа още 12-15 минути, като леко увеличите огъня.

В края на готвенето добавете фидето и варете според указанията на опаковката му.

Махнете готовата супа от огъня и щом се охлади леко я застройте със смесените разбити жълтъци, черен пипер и кисело мляко.

Гъбената чорба с кладница е готова.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: