Начин на приготвяне
Почистете шкембето и го измийте много добре. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути след кипване на водата. Ако нямате тенджера под налягане, сварете го в обикновена за около 3 часа.
Извадете свареното шкембе и след като се охлади го нарежете на ситно парчета.
Оставете бульона от варенето да се охлади добре и оберете образувалата се лой отгоре. След това го прецедете.
Загрейте олиото и маслото в тенджера, запържете за кратко червения пипер. С непрекъснато бъркане сипете бавно млякото, а след него и литър от бульона. Щом течността кипне, добавете шкембето и сол на вкус.
Оставете шкембе чорбата да ври 5 минути и я свалете от огъня.
Пресейте чесъна и го смесете със 100 мл оцет. Поднесете чорбата с чесновия оцет и лютия пипер в друга купичка.
Шкембе чорбата по оригинална рецепта е готова.
Коментари