Edin.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Шкембе чорба»Шкембе чорба по оригинална рецепта

Шкембе чорба по оригинална рецепта

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Новак
54232
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
6
"За любимата шкембе чорба с чеснов оцет и лют пипер винаги ще намери място сутрин обед или вечер"

Необходими продукти

  • телешко шкембе - 1 килограм
  • прясно мляко - 1 килограм
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 1/2 ч.л.
  • чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне
  • оцет - около 100 мл за поднасяне
  • лют червен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете шкембето и го измийте много добре. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути след кипване на водата. Ако нямате тенджера под налягане, сварете го в обикновена за около 3 часа.

Извадете свареното шкембе и след като се охлади го нарежете на ситно парчета.

Оставете бульона от варенето да се охлади добре и оберете образувалата се лой отгоре. След това го прецедете.

Загрейте олиото и маслото в тенджера, запържете за кратко червения пипер. С непрекъснато бъркане сипете бавно млякото, а след него и литър от бульона. Щом течността кипне, добавете шкембето и сол на вкус.

Оставете шкембе чорбата да ври 5 минути и я свалете от огъня.

Пресейте чесъна и го смесете със 100 мл оцет. Поднесете чорбата с чесновия оцет и лютия пипер в друга купичка.

Шкембе чорбата по оригинална рецепта е готова.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Когато се стопи маслото ТЕНДЖЕРАТА СЕ СВАЛЯ от котлона и тогава се сипва червения пипер, защото иначе първите прашинки прегарят и после горчи...
25.03.2024 20:41
1
Анонимен
Анонимен
ТРЯБВА ДА СЕ СЛОЖИ И МАЛКО БРАШНО!
19.02.2024 19:16
1
1
Анонимен
Анонимен
ТРЯБВА ДА СЕ СЛОЖИ И НЯКОЛКО ЛЪЖИЦИ БРАШНО, ИНАЧЕ ЩЕ СТАНЕ РЯДКО!
19.02.2024 19:14
Анонимен
Анонимен
Млякото я оплътнява
08.02.2024 15:38
Анонимен
Анонимен
Благодаря шев Манчев потвърдихте моята шкембе чорба аз я правя точно като вас вече съм спокойна че я готвя правилно!
29.01.2024 12:55
Анонимен
Анонимен
Според мен трябва да има и 2-3 лъжици брашно за оплътняване на бульона
27.01.2024 12:30
6
1