edin.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Питки»Бабината пухкава масленица

Бабината пухкава масленица

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
307615k181
Бабината пухкава масленица
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
08/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне25 мин.
Готвене35 мин.
Общо60 мин.
Порции10
"От златните ръце на баба всичко е най-вкусно!"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо разтворете маята със захарта в леко затоплената вода. Разбъркайте и оставете настрани да шупне.

Пресейте брашото в купа, направете кладенче в средата му. Вътре сипете разбитите 2 яйца със солта, киселото мляко, половината масло и мас (разтопени), както и шупналата мая.

Постепенно замесете меко тесто върху кухненския плот, като си добавяте брашно, докато тестото спре да лепне и стане гладко. Докато месите, може да намазнявате и ръцете си, топвайки ги в останалата мазнина.

Сложете тестото в купата, покрийте с кърпа и оставете да втаса за около час.

Пригответе си плънката, като за целта натрошите сиренето и го смесите с магданоза.

Може да добавите и един белтък, който ще остане от жълтъка, необходим за намазването на масленицата накрая.

Разточете тестото на правоъгълна кора. Намажете я обилно с разтопено масло и мас, след това поръсвайте равномерно от плънката. След това разтеглете леко и отново намажете с мазнина, поръсвайте с плънка и пак сгъвайте. Повтаряйте процедурата докато свърши плънката.

Намазнете тава и сложете вътре питката. Леко подпъхнете краищата, за да се получи заоблена форма. Оставете да втаса пак за около час или докато бухне хубаво.

Намажете я с разбития жълтък с малко вода и печете в загрята на 190 градуса фурна около 35 минути или до готовност.

Бабината пухкава масленица е много вкусна.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: