Начин на приготвяне
Започнете с приготвянето на сиропа. Налейте водата в тенджерка и прибавете захарта и кората от 1 лимон. Варете 5 минути до завиране. Оставете сиропа да се охлади напълно.
Междувременно отделете белтъците от жълтъците. Към белтъците добавете лимоновия сок и с помощта на миксер разбийте до получаване на пяна.
Към жълтъците пък добавете ванилията и захарта, също разбийте до пухкава смес.
Прибавете към тях олиото на тънка струйка, както и предварително пресятото с бакпулвер брашно. Внимателно обединете жълтъците и белтъците и с помощта на шпатулка обединете до еднородна смес.
Сипете в намазнена и набрашнена форма, заравнете и печете в загрята на 180 градуса фурна. Необходим е около половин час или до суха клечка.
Нарежете още горещия блат на парчета и залейте с напълно охладения захарен сироп.
Сервирайте реването студено, в компанията на сладолед или разбита сметана.
Традиционното българско реване е готово.