Edin.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Печена ципура с лимон, зехтин и чесън

Печена ципура с лимон, зехтин и чесън

Печена ципура с лимон, зехтин и чесън
Снимка: Румяна Стоянова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Кой отказва вкусна печена рибка - особено овкусена с тези подправки"

Необходими продукти

  • ципура - 2 бр. почистена
  • бяло вино - 80 мл
  • лимонов сок - 2 - 3 с.л. или сока от 1/2 лимон
  • чесън - 3 скилидки
  • зехтин - 2 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • хималайска сол - на вкус
  • розмарин - щипка
  • магданоз - 1/2 връзка /по желание/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете рибата и я измийте добре. Посолете отвън и отвътре и я сложете в тава с хартия за печене. Направете два леки разреза на рибата, за да могат подправките по-добре да я овкусят.

Пригответе смес от подправките, като обедините заедно розмарина, счукания чесън, сол, пипер и лимонов сок (магданозът е по желание, слага се върху рибата точно преди печене).

Разбъркайте добре. Поръсете ципурата със зехтин и я намажете отвсякъде добре със сместа. Полейте с виното и оставете да престои 20-тина минути.

Ако обичате лимоновия вкус, нарежете останалата част от лимона и наредете резените отгоре.

Завийте с фолио и печете в загрята на 200 градуса фурна за 40 минути. Махнете фолиото и печете още 10-тина минути, за да получи печената риба вкусна коричка.

Сервирайте рибата топла със зелена салата.

Печената ципура с лимон, зехтин и чесън е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: