Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Погачи»Празнична Памук Погача

Празнична Памук Погача

D. ManolovaD. Manolova
Новак
215
Празнична Памук Погача
Снимка: Monika Ivanova
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
1
"Празниците не биха били същите без една пухкава погача"

Необходими продукти

  • брашно - 850 грама
  • прясно мляко - 240 мл (леко топло)
  • вода - 240 мл (леко топла)
  • олио - 240 мл
  • сол - 1 с.лъжица
  • захар - 2 - 3 с.лъжици
  • мая - 1/2 пакетче
  • жълтъци - 2
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлата вода, топлото мляко и захарта. Щом се разтвори, добавете 1-2 чаши пресято брашно. Разбъркайте и оставете сместа да почине 10-тина минути.

Щом времето мине, добавете мазнината и започнете да сипвате и брашното със солта.

Постепенно замесете тесто и го прехвърлете в дълбок съд, покрито с кърпа. Оставете на топло, за да втаса и да увеличи обема си.

Разделете го на две топки и всяка една разточете на кора, която се реже на триъгълници.

Всеки триъгълник навийте като кифличка и сложете в тава с хартия за печене. Щом наредите всички, сложете в загрятата на 50 градуса фурна, за да втаса отново.

Извадете бухналата погача и я намажете с жълтъка. Печете в загрята на 170 градуса фурна около 40-45 минути.

Щом се изпече отгоре, покрийте я с алуминиево фолио, за да не изгори. Допечете само на долен реотан с вентилатор.

Празничната Памук Погача е готова.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: