Edin.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пълнени Чушки»Пълнени чушки с бял сос

Пълнени чушки с бял сос

21/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Познати и любими от детството та чак до днес пълнени чушки с бял сос"

Необходими Продукти

  • чушки - 10 - 12 бр. зелени и червени
  • ориз - 1.5 чаена чаша
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 бр.
  • олио - 5 с.л.
  • домати - 2 бр.
  • магданоз
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 2 щипки
  • За соса
  • лимони - сок от 1/2 лимон
  • кисело мляко - 1 чаша
  • брашно - 2 с.л.
  • сос - 1 и 1/2 ч.ч. от чушките
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо почистете чушките и ги оставете настрана. Загрейте олио в тиган и запържете настъргания морков и нарязания лук.

Добавете ориза и задушете докато придобие стъклен цвят. Прибавете и настърганите домати, овкусете със сол, пипер и риган.

Сипете чаена чаша гореща вода и оставете за кратко на котлона - оризът да я поеме.

Междувременно бъркайте, за да не загори. Плънката е готова и вече може да пристъпите към пълнене на чушките.

Наредете вече напълнените чушки в тава - ако има още плънка, може да я разпределите между тях. Отгоре залейте с 1-2 чаши вода и печете в загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути.

В тенджерка сипете брашното и киселото мляко, разбъркайте добре с тел и прибавете разбитото яйце.

След това налейте соса, който се е отделил при печене на чушките. Сосът трябва да ври до сгъстяване, като се разбърква непрекъснато.

Накрая се добавя лимоновият сок и чушките се поливат със соса. Поднасят се с пресен магданоз.

Пълнените чушки с бял сос са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Хареса ми.Бързо,лесно,вкусно.
20.08.2023 09:54
1