Начин на приготвяне
Най-напред се активира маята с малко затоплено мляко. Добавят се част от брашното и захарта. В дълбок съд се разбиват яйцата. Към тях се добавя останалата част от прясното мляко.
Брашното се пресява и се добавя към вече разбитата яйчена смес и активираната мая. Малко по малко се добавя маста - разтопена. Едновременно с това се замесва тесто за кифлички.
Когато тестото е готово, трябва да се остави да втаса - или покрито с кърпа, или в загрята на 40 градуса фурна.
От вече бухналото тесто се късат малки топчета, оформят се с ръце. Всяко се разточва в заоблена триъгълна форма.
На няколко места, от върха, всеки триъгълник се цепва. Слага се малко от мармалада от шипки и се завива на кифличка.
Когато всички кифлички са готови, се оставят за кратко да втасат отново. Мажат се с разбито яйце и се поръсват със захар.
Сладките домашни кифлички с мармалад се пекат за 25 минути на умерена, предварително загрята фурна.