Петифури за гости

Ivi  VaccaIvi Vacca
Новак
16
2
14/10/2020
"Като наши виртуални гости ви черпим с тези невероятни петифури - изглеждат страхотно и на вкус са такива"
Приготвяне30 мин.
Готвене15 мин.
Общо45 мин.
Порции25
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо215
  • Преглеждания за месеца215
  • Преглеждания за седмицата35
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • пандишпан
  • яйца - 3 (150 г цели яйца)
  • гранулирана захар - 90 г
  • брашно - 30 г или бадемово брашно
  • картофено нишесте - 30 г
  • мед - 1/2 с.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • Основа
  • крекери - 150 г за сладкиши (продълговати или бисквитки )
  • Лек крем
  • пълномаслено мляко - 500 мл
  • жълтъци - 3 бр.
  • захар - 125 г
  • царевично нишесте - 40 г
  • лимони - 1 кората
  • масло - 30 г
  • сметана - 100 мл, разбита по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Представям ви един известен френски десерт, който е с изключително лек и нежен и винаги се поднася във формата на пастички. Напомня като вкус на милфьой с хрупкава основа и нежен крем!

Подготовка на крема: Изрежете ленти от лимоновата кора (по големи, да ги извадите след това по-лесно от млякото), като внимавате да не се отдели и бялата част, защото това би придало на крема неприятно горчиво усещане.

Загрейте млякото и добавете лимоновата кора.

Междувременно разбийте жълтъците със захарта, докато сместа стане лека и пухкава.

Комбинирайте около една трета от мляко (препоръчвам хладко). Разбъркайте добре. Добавете, пресятото царевично нишесте, като разбърквате с бъркалката, така че всички бучки да се разтворят.

Отстранете лимоновата кора от горещото мляко и добавете яйцата, захарта, брашното и млечната смес.

Оставете да заври на много слаб огън, бъркайте с помощта на бъркалка. След като се сгъсти (ще отнеме много малко време, не е необходимо да се готви дълго време, както се случва с обикновеното брашно), изключете котлона и изсипете в купа. Добавете 30 г масло и разбъркайте хубаво.

Оставете да се охлади. За да избегнете неприятното образуване на филм на повърхността, просто го покрийте с пергаментова хартия. По желание добавете към охладения крем 100 мл разбита сметана за разкош!

Подготовка на блата:

Разбийте белтъците на твърд сняг с гранулирана захар.

Разбийте жълтъците с 30 г захар и мед, докато сместа стане лека и пухкава. Добавете брашното, картофеното нишесте и бакпулвера и разбийте за няколко секунди, колкото да смесите всичко.

Добавете разбитите белтъци към сместа от жълтъци и брашно и разбъркайте внимателно от долу нагоре, за да не спадне сместа.

Така получената смес изсипете в тава за печене с подвижно дъно, размери 30 X 24 см (или по ваш избор размер, да е продълговата), застлана с хартия за печене, и я изравнете с шпатула.

Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 12-15 минути в зависимост от мощността на самата фурна. Проверете готвенето с клечката за зъби.

Извадете от фурната и оставете да се охлади. Наредете на дъното на тавичката, в която изпекохте блата, крекери (за десерти) или продълговати бисквитки.

Разнесете равномерно със шпатула крема. Поставете отгоре охладения блат и поръсете с пудра захар. Оставете в хладилник поне 1 час. Преди да поднесете, нарежете на малки правоъгълни петифури.

Прекрасни леки въздушни и вкусни петифури за гости.

Насладете се !

Ръчно кухненско сито - със скала
За хубаво тесто използвайте това:
Ръчно кухненско сито - със скала
13.00 лв.
Виж ››

За професионалисти и любители - удобно за работа ръчно сито, разграфено за най-удобно дозиране

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар