Постна леща яхния

Аника ВойтАника Войт
Новак
9311k
Постна леща яхния
Снимка: Аника Войт
3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Ако имаше песен за лещата, то щеше да е писала за тази рецепта и щеше да се казва леща на всички времена!"

Необходими продукти

  • леща - 200 г
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 бр. глава
  • чесън - 8 скилидки
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • чубрица - 2 ч.л.
  • домати - 2 бр. средно големи
  • олио - 4 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • целина - 1/2 малка глава
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и измийте лука и моркова и скилидките чесън. Нарежете ги на малки парчета.

В тенджера загрейте олиото и ги запържете за минута. Добавете малко вода и оставете зеленчуците да се задушава на тих огън. Разбъркайте на често.

Измийте лещата под течаща вода няколко пъти.

Добавете я към лука и моркова и разбъркайте. Прибавете червения пипер и отново разбъркайте. Налейте 3 чаши вряла вода (ако предпочитате лещата яхния да стене по рядка като супа, добавете 4 чаши).

Сложете капака на тенджера и оставете да ври около 20 минути.

През това време обелете и настържете с ренде доматите (по желание може да ползвате и домати от консерва). Прибавете ги към лещата и подправете със сол и чубрица. Отново разбъркайте.

В отделна купа сложете брашното и добавете малко вода, за да стане кашичка.

Сместа изсипете в лещата. Оставете да се готви още 10 минути.

Постна леща яхния е готова.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: