Начин на приготвяне
Обелете и измийте лука и моркова и скилидките чесън. Нарежете ги на малки парчета.
В тенджера загрейте олиото и ги запържете за минута. Добавете малко вода и оставете зеленчуците да се задушава на тих огън. Разбъркайте на често.
Измийте лещата под течаща вода няколко пъти.
Добавете я към лука и моркова и разбъркайте. Прибавете червения пипер и отново разбъркайте. Налейте 3 чаши вряла вода (ако предпочитате лещата яхния да стене по рядка като супа, добавете 4 чаши).
Сложете капака на тенджера и оставете да ври около 20 минути.
През това време обелете и настържете с ренде доматите (по желание може да ползвате и домати от консерва). Прибавете ги към лещата и подправете със сол и чубрица. Отново разбъркайте.
В отделна купа сложете брашното и добавете малко вода, за да стане кашичка.
Сместа изсипете в лещата. Оставете да се готви още 10 минути.
Постна леща яхния е готова.