Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Хляб с квас и пълнозърнесто брашно

Хляб с квас и пълнозърнесто брашно

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Хляб с квас и пълнозърнесто брашно
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
42 мин.
Общо
77 мин.
Порции
6
"Домашен здравословен хляб - опитайте веднъж и няма да погледнете друг"

Необходими продукти

  • пълнозърнесто брашно - 220 г
  • вода - 150 мл
  • бяло брашно - 4 - 5 с.л. + за поръсване на плота
  • зехтин - за намазняване на ръцете
  • жив квас - 2 с.л. от пълнозърнесто брашно
  • сол - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Смесете в купа пълнозърнестото брашно с водата и бъркайте докато получите по-рядко тесто.

Оставете го за 30 минути.

2. Към престоялото половин час тесто сложете две лъжици от живия квас. Имайте предвид, че преди да започнете с приготвянето на хляб с квас, той трябва да е прясно захранен и престоял 2-3 часа, за да шупне.

3. Разбъркайте отново тестото заедно с кваса. Може да ползвате кухненски робот или миксер с приставки за тесто, тъй като все още сместа е много мека и не може да се меси на ръка.

4. Покрийте с кърпа купата и оставете на топло за няколко часа докато тестото удвои обема си. Времето на втасване на тестото зависи от силата на вашия квас, от температурата в помещението, от брашното и водата също. Затова няма точно време на втасване.

5. Идва моментът на същинското измесване, за което аз използвам бяло брашно, но вие може да продължите с пълнозърнесто или да сложите каквото обичате.

Добавете в началото 4-5 с.л. брашно и започнете да месите докато се поеме. Тогава прехвърлете върху набрашнен плот и месете поне 10 минути, като си добавяте колкото е нужно допълнително брашно, а също така и намазнявате със зехтин ръцете си.

6. Оформете хлебче, сложете го в тавичка (аз използвах форма за кейк с правоъгълен размер и вместимост 1 л.). Покрийте с кърпа и оставете отново да втаса за няколко часа докато бухне.

7. Поръсете втасалия хляб с брашно и направете няколко прореза с остър нож или кухненска ножица.

Пъхнете в загрята на 220 градуса фурна за 10-12 минути. Върху тавичката или формата сложете пласт алуминиево фолио.

8. След 12-тата минута намалете фурната на 180 градуса и печете около 30 минути или докато чуете глух звух на кухо, щом почукате по коричката.

9. Задължително изчакайте хляба да изстине напълно преди да разрежете.

Добър апетит! Хлябът с квас и пълнозърнесто брашно е готов.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: