Мързелив и пухкав тутманик без месене

03/06/2020
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо376
  • Преглеждания за месеца50
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Разтворете маята, захарта и три лъжици брашно в леко затопленото прясно мляко. Покрийте с кърпа и оставете да шупне.

2. Пресейте брашното със солта в дълбока купа и направете кладенче, в което сипете разтопените масло и мас, леко разбитите яйца (без единия жълтък), киселото мляко, заквасената сметана и шупналата мая.

3. Бъркайте енергично с шпатула до получаване на много меко, лепкаво тесто. Ако все пак е прекалено меко, поръсете още брашно и пак бъркайте.

4. Добавете сиренето - натрошено на едро, и объркайте с помощта на шпатулата, така че да се поеме равномерно от тестото.

5. Сипете лепкавата смес в намазнена или покрита с хартия за печене тава, приблизителен диаметър 26 см.

Намазнете дланите си с олио и загладете повърхността на тутманика.

Оставете да втаса за около 1 час в топло помещение или докато хубаво бухне.

6. Разбъркайте жълтъка с малко мляко и олио. Намажете обилно бъркания тутманик и остатъка излейте отгоре.

7. Печете в загрята на 180 градуса фурна за 20 минути, след това увеличете температурата до 190 градуса и продължете печенето още толкова време или докато видите, че е придобил златист загар.

Накрая може да проверите и с дървена клечка по познатия метод.

Единствено не отваряйте фурната преди първите 20 минути, защото поради силната хидратация на това меко тесто, то е по-чувствително от обикновено и има риск да спадне.

8. Може да разчупите и поднесете този мързелив и пухкав тутманик без печене още докато е топъл.

Добър апетит!

Дебела дървена точилка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дебела дървена точилка
6.16 лв.
Виж ››

Хубавата баница с тънки кори се точи с хубава дебела дървена точилка, така ще ви кажат всички, които разбират

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар