Начин на приготвяне
Изчистеното и измито телешко шкембе се поставя в тенджера под налягане. Залива се с вода и се прибавят зърна черен пипер, сол и няколко скилидки чесън. Сварява се.
Шкембето се нарязва на малки кубчета. Бульонът се прецежда.
В тенджера се налива олиото и след като загрее се добавя брашното. Запържва се и като вземе да си променя цвета се залива със студеното прясно мляко и част от бульона.
Докато чорбата заври, трябва почти постоянно да се бърка. Прибавя се нарязаното шкембе.
Шкембе чорбата се подправя със смлян черен пипер и счукан чесън.
Поднася се поръсена със смлени сухи люти чушки (чили) и счукан чесън залят с оцет.
Приятен апетит! Класическата шкембе чорба с прясно мляко е супер вкусна.