Edin.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Яхния от прясна бакла

Яхния от прясна бакла

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Една свежа зеленчукова яхнийка може да оправи със сигурност деня ви - особено ако в нея има бакла"

Необходими продукти

  • бакла - 1 кг
  • лук - 2 връзки (или две глави кромид лук)
  • масло - 4 с.л.
  • доматено пюре - 2 ч.л.
  • домати - 4 бр.
  • брашно - 2 с.л.
  • лимони - 1 бр.
  • черен пипер
  • копър
  • сол
  • зеленчуков бульон - 2 ч.ч. (или гореща вода)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отрязват се дръжчиците на приготвената бакла. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в растителното масло, прибавят се 2 от доматите, нарязани на дребно, и се наръсват брашното и червеният пипер.

Сместа се разбърква няколко пъти и се разрежда с малко вода. Прибавя се баклата и яхнията се вари на тих огън 15 мин., като се разбърква съвсем внимателно 1 - 2 пъти.

Добавят се останалите домати, ситно нарязани, лимонът, обелен от кората, почистен от семето и нарязан на кубчета, и сол на вкус.

Ястието ври още десетина минути. Отдръпва се от огъня и се наръсва с магданоз. Поднася се с топка варен ориз.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: