Edin.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Тиквички със сос Бешамел

Тиквички със сос Бешамел

MarianeMariane
Новак
6944
Тиквички със сос Бешамел
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Тиквички с бешамелов сос - вкусотийка и половина"

Необходими продукти

  • тиквички - 750 г
  • масло - 2 с.л.
  • сухар - 2 с.л.
  • сол
  • за соса Бешамел
  • масло - 2 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • копър
  • кашкавал - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквичките ги нарязваме на тънки колелца и варим до омекване в подсолена вода. След това ги изваждаме и ги оставяме да се отцедят.

Междувременно приготвяме соса Бешамел. Загряваме маслото и запържваме до златисто брашното. Разреждаме запръжката с прясното мляко и 1 ч.ч. от водата, в която са се варили тиквичките.

Оставяме соса да къкри на тих огън около 10 минути, след което го сваляме от котлона и го застройваме с жълтъците. Прибавяме към Бешамела тиквичките, ситно нарязания копър и белтъците, разбити на сняг.

Сипваме сместа в тавичка, предварително намазана с масло и поръсена със сухар. Отгоре поръсваме отново със сухар и настърган кашкавал и печем в загрята на 180 градуса фурна до готовност.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: