Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Хлебен квасЗалейте сухарите с вряла вода и ги оставете на топло за 3-4 часа.
Прецедете получената смес през няколко слоя марля и добавете захарта, размитата в същата течност мая, джодежена, касисовите листа.
Оставете на топло...
11 Февр.
Хлебен пудингНакиснете хляба във вода до омекване, след което го изцедете от течността. Размесете го със сушени плодове по избор, леко разтопеното масло, захарта, канела, индийско орехче и карамфил на вкус. Добавете яйцата и разбъркайте...
20 Окт.
Хлебен пудингНакиснете хляба във вода до омекване, след което го изцедете от течността. Размесете го със сушени плодове по избор, леко разтопеното масло, захарта, канела, индийско орехче и карамфил на вкус. Добавете яйцата и разбъркайте...
20 Окт.
Хлебен сосМлякото се кипва, прибавят се шпикованата с карамфил глава лук и индийското орехче. Оставя се да ври 30 минути на слаб огън.
Добавят се трохите хляб, солта, черният пипер и половината масло.
Всичко се разбърква добре...
11 Окт.
Вкусен хлебен пайСложете вкусния хлебен пай да се пече в слабо загрята фурна, като постепенно увеличавате градусите до 190. По този начин отново ще втаса и ще се изпече равномерно, без да изгаря.
Печете соления пай до златисто....
24 Окт.
Летен хлебен пудингПовечето хлебни ленти се слагат в купа, като се нареждат по дъното и стените.
Малините се отцеждат от ликьора и се запържват леко в масло. Добавя се ликьорът, задушават се още 1 минута и се свалят от котлона....
15 Юли
Солен хлебен пудингИзвадете соления хлебен пудинг, поръсете обилно с настъргания кашкавал и върнете в горещата фурна, докато кашкавалът се разтопи. Поднесете пудинга охладен....
25 Август
Хлебен шоколадов пудингСипете маслото, шоколада, захарта и млякото в малка тенджерка и ги загрейте на тиган, докато захарта се разтвори.
Оставете настрана да се охлади. Разбийте яйцата и ги прибавете към шоколадовата смес.
Намазнете форма...
11 Май
Лимонов квасСмесете 10 л вода със захарта, нарязаните и почистени от семки лимони, бахара и кипнете всичко заедно.
Оставете да спадне температурата до хладко и разтворете вътре брашното.
Разлейте кваса в бутилки, затворете ги...
30 Април
Хлебен пудинг с карамелОставяме нашия хлебен пудинг с карамел за една нощ, да се стегне.
След това го поръсваме с малко пудра захар и сервираме....
03 Февр.
Хлебен кекс с портокалиИзсипете 1/2 от хлебната смес, отгоре залейте с 1/2 от млечната, после разпределете другата 1/2 хлебна и добавете останалата млечна смес.
Печете сладкиша 50 мин. на 200 градуса....
03 Април
Хлебен тутманик със сиренеВ съд разбиваме яйцата и прибавяме киселото мляко с разтворената в него сода.
Хлябът е предварително нарязан на филийки, като всяка една потапяме в сместа и нареждаме в тавичка, намазана с мазнина.
Първият ред поръсваме...
07 Юли
Хлебен пудинг със стафидиНакиснете стафидите в рома. Всяка филия хляб намажете с масло и с конфитюр и я нарежете на 2 или 4 части. Добре намаслете стените и дъното на формата за печене.
Подредете 1/2 от парчетата хляб с намазаната страна нагоре...
18 Август
Хлебен пудинг с празНакъсваме хляба на малки хапки и го разпределяме в тефлоново или намазано с мазнина друго плакенце.
Накълцваме праза и разпределяме върху хляба, след това стриваме и сиренцето.
Заливаме с разбитите с киселото мляко...
14 Март
Хлебен пудинг с малиниНакиснете стафидите в рома. Нарежете филиите на по-едри кубчета. Полейте ги с разтопеното масло, объркайте ги с рома и стафидите.
Разбийте яйцата отделно със захарта. Разредете при непрекъснато бъркане с топлото прясно...
29 Юли
Хлебен пудинг с карамелРазбийте добре яйцата, захарта, маслото и млякото и прибавете ванилията, хляба и стафидите.
Разбъркайте до получаване на еднородна смес, изсипете я във форма, в която сте изсипали предварително приготвения карамел....
27 Март
Хлебен пудинг с къпиниФурната се загрява предварително до 180 градуса. Подготвя се къдрава форма за суфле (1 л).
Хлябът се залива с млякото и се разбива с миксер на средни обороти. Добавят се яйцата. Чрез разбъркване се разбиват 100 г захар...
04 Март
Хлебен венец със зеленчуциСлед като се подготви тестото, се оставя да втасва около един час. След това се разточва на кора с дебелина 1 см. Форма за печене с диаметър 30 см се намазва с масло.
Тестото се разточва на кора с дебелина 1 см. Изрязва...
23 Февр.
Катми с квасСмесете продуктите за вкусните катми в купа и разбъркайте добре.
Сложете тигана на котлона, намажете го с малко масло.
Вземете от сместа с черпак и хубаво разстелете в тигана.
След няколко минути обърнете катмата...
26 Юни
Понички с квасМислехте си, че с домашен квас може да приготвите само хляб? Е, ето ви идея и за нещо друго - разкошни понички с жив квас. Меки, с обвивка от тънка хрупкава коричка и невероятен вкус.
Да, изисква си повече време, но ако...
29 Юли
Традиционен ябълков квасСложете ситно нарязаните ябълки в чиста платнена торба, която се завързва и се поставя в емайлиран казан (най-добре с фалшиво дъно).
Притиснете торбата с ябълките с дървен похлупак, върху който поставете тежест и залейте...
03 Юни
Кроасани с квасЗапочнете с приготвянето на кваса.
Сложете 15 грама активен квас в буркан заедно с 10 грама захар от фурми, 70 грама брашно и 70 мл вода. Разбъркайте добре и оставете на стайна температура да отлежи.
В голяма купа пресейте...
16 Ноем.
Хляб с квасСъществената разлика, разбира се, идва от факта, че пре-ферментът ни в този случай ще е хлебен квас.
Ще използвам висококачествено брашно, специално предназначено за дълга ферментация....
21 Януари
4
Мекици с квасМекиците с квас стават с една приказна хрупкава коричка, вътре меки и пухкави с леко кисела жилка....
07 Юли
Питка с квасПърво, ако нямате квас, трябва сами да си направите. Не е никак сложно, размесвате пълнозърнесто брашно - 1/2 ч.ч с 1/2 ч.ч изворна вода (може и минерална без хлор) в един буркан компотен, но може и по-голям за удобство....
24 Септ.
2