Есента е сезонът, в който ароматът на тиква завладява кухнята и ни напомня за уюта на домашната трапеза. Тиквената супа е едно от онези ястия, които съчетават топлина, вкус и полезност в една купа – идеална за студените дни.
Тя може да бъде приготвена по безброй начини – с лек кремообразен вкус, пикантна и ароматна, или богата на зеленчуци и билки. В зависимост от настроението и продуктите под ръка, всяка версия носи свой собствен чар и характер.
Домашната тиквена супичка не само засища, но и подхранва тялото с витамини, фибри и антиоксиданти. В следващите редове ще ти покажем три различни начина да приготвиш това есенно удоволствие – от класическа крем супа до по-нестандартни интерпретации с екзотичен привкус.
Тиквената супа е една от най-обичаните есенни класики – ароматна, кремообразна и пълна с витамини.
Тя може да бъде приготвена по безброй начини – от класическа крем супа с моркови и картофи, до по-екзотични варианти с кокосово мляко или печени зеленчуци.
Продължете да четете, за да научите три различни рецепти за домашна тиквена супа, които ще внесат уют и топлина в студените дни.
Ето и кои са нашите предложения:
Тиквена крем супа с моркови и джинджифил

Необходими продукти:
- 700 г обелена и нарязана тиква;
- 2 моркова;
- 1 картоф;
- 1 малка глава лук;
- 1 с.л. зехтин или масло;
- 1 ч.л. настърган джинджифил (по желание);
- 1 л зеленчуков бульон;
- Сол и черен пипер на вкус;
- Малко сметана за поднасяне;
Начин на приготвяне:
В тенджера загрейте зехтина и запържете нарязания лук до златисто;
Добавете морковите, картофа и тиквата, разбъркайте и оставете да се задушат за 5 минути;
Налейте бульона и оставете да ври около 25 минути, докато зеленчуците омекнат;
Пасирайте до гладък крем, овкусете със сол, пипер и джинджифил;
Поднесете с лъжица сметана и крутони;
Този вариант за супа от тиква класически, лесен и винаги вкусен.
Екзотична тиквена супа с кокосово мляко и къри

Необходими продукти:
- 600 г тиква;
- 1 лук;
- 1 скилидка чесън;
- 1 ч.л. къри на прах;
- 1 ч.л. куркума;
- 400 мл кокосово мляко;
- 500 мл зеленчуков бульон;
- 1 с.л. кокосово масло или олио;
- Сол и черен пипер;
Начин на приготвяне:
Загрейте кокосовото масло и запържете лука и чесъна;
Добавете подправките и разбъркайте за кратко, за да пуснат аромат;
Сложете нарязаната тиква, налейте бульона и оставете да се готви до омекване;
Пасирайте супата и добавете кокосовото мляко;
Върнете на котлона за още 2–3 минути, без да завира;
Резултатът е кадифена, леко пикантна супа с нежен тропически вкус.
Тиквена супа с чесън и розмарин

Необходими продукти:
- 800 г тиква;
- 1 глава чесън (цяла, неразделена);
- 1 глава лук;
- 2 с.л. зехтин;
- 1 ч.л. розмарин (пресен или сух);
- 700 мл зеленчуков бульон;
- Сол и черен пипер;
Начин на приготвяне:
Нарежете тиквата и лука на едри парчета, поставете ги в тава с чесъна (с люспите) и подправете със зехтин, розмарин, сол и пипер;
Печете на 200°C около 30–40 минути, докато тиквата омекне и леко се карамелизира;
Извадете чесъна от люспите, прехвърлете всичко в тенджера и добавете бульона;
Пасирайте до гладка консистенция;
Тази версия има по-дълбок, карамелен вкус и чудесно се съчетава с препечени филийки и малко пармезан.
Ето и още съвети за перфектна тиквена супа:
Използвайте сорт тиква „цигулка“ – тя е сладка и кремообразна;
За по-плътна текстура добавете малко печен морков или сладък картоф;
Ако искате да намалите калориите, заменете сметаната с кисело мляко или растителна алтернатива;
Всяка една рецепта за тиквената супа е универсално ястие с тиква – подходяща и за делнична вечеря, и за празнична трапеза. Независимо дали я приготвяте по класическа или екзотична рецепта, тя винаги носи топлина и уют.
Търсите ли още неустоими варианти за тиквена супа? Не пропускайте да приготвите златна крем супа от тиква, както и много нежна и засищаща тиквена супа с карамелизиран бекон.
А ако ви е останала неизползвана тиква, то непременно зарадвайте любимите хора с тиквени парфета в чаша, уникално вкусен тиквен крем карамел във форма и наистина съвършен тиквен пай.














