Edin.bg»Статии»Вкусно»Как да приготвим домашна тиквена супа по 3 различни начина

Как да приготвим домашна тиквена супа по 3 различни начина

Идеи за тиквена супа

Есента е сезонът, в който ароматът на тиква завладява кухнята и ни напомня за уюта на домашната трапеза. Тиквената супа е едно от онези ястия, които съчетават топлина, вкус и полезност в една купа – идеална за студените дни.

Тя може да бъде приготвена по безброй начини – с лек кремообразен вкус, пикантна и ароматна, или богата на зеленчуци и билки. В зависимост от настроението и продуктите под ръка, всяка версия носи свой собствен чар и характер.

Домашната тиквена супичка не само засища, но и подхранва тялото с витамини, фибри и антиоксиданти. В следващите редове ще ти покажем три различни начина да приготвиш това есенно удоволствие – от класическа крем супа до по-нестандартни интерпретации с екзотичен привкус.

Тиквената супа е една от най-обичаните есенни класики – ароматна, кремообразна и пълна с витамини.

Тя може да бъде приготвена по безброй начини – от класическа крем супа с моркови и картофи, до по-екзотични варианти с кокосово мляко или печени зеленчуци.

Продължете да четете, за да научите три различни рецепти за домашна тиквена супа, които ще внесат уют и топлина в студените дни.

Ето и кои са нашите предложения:

Тиквена крем супа с моркови и джинджифил

Тиквена супа

Необходими продукти:

- 700 г обелена и нарязана тиква;

- 2 моркова;

- 1 картоф;

- 1 малка глава лук;

- 1 с.л. зехтин или масло;

- 1 ч.л. настърган джинджифил (по желание);

- 1 л зеленчуков бульон;

- Сол и черен пипер на вкус;

- Малко сметана за поднасяне;

Начин на приготвяне:

В тенджера загрейте зехтина и запържете нарязания лук до златисто;

Добавете морковите, картофа и тиквата, разбъркайте и оставете да се задушат за 5 минути;

Налейте бульона и оставете да ври около 25 минути, докато зеленчуците омекнат;

Пасирайте до гладък крем, овкусете със сол, пипер и джинджифил;

Поднесете с лъжица сметана и крутони;

Този вариант за супа от тиква класически, лесен и винаги вкусен.

Екзотична тиквена супа с кокосово мляко и къри

Супа от тиква

Необходими продукти:

- 600 г тиква;

- 1 лук;

- 1 скилидка чесън;

- 1 ч.л. къри на прах;

- 1 ч.л. куркума;

- 400 мл кокосово мляко;

- 500 мл зеленчуков бульон;

- 1 с.л. кокосово масло или олио;

- Сол и черен пипер;

Начин на приготвяне:

Загрейте кокосовото масло и запържете лука и чесъна;

Добавете подправките и разбъркайте за кратко, за да пуснат аромат;

Сложете нарязаната тиква, налейте бульона и оставете да се готви до омекване;

Пасирайте супата и добавете кокосовото мляко;

Върнете на котлона за още 2–3 минути, без да завира;

Резултатът е кадифена, леко пикантна супа с нежен тропически вкус.

Тиквена супа с чесън и розмарин

Рецепта за домашна супа от тиква

Необходими продукти:

- 800 г тиква;

- 1 глава чесън (цяла, неразделена);

- 1 глава лук;

- 2 с.л. зехтин;

- 1 ч.л. розмарин (пресен или сух);

- 700 мл зеленчуков бульон;

- Сол и черен пипер;

Начин на приготвяне:

Нарежете тиквата и лука на едри парчета, поставете ги в тава с чесъна (с люспите) и подправете със зехтин, розмарин, сол и пипер;

Печете на 200°C около 30–40 минути, докато тиквата омекне и леко се карамелизира;

Извадете чесъна от люспите, прехвърлете всичко в тенджера и добавете бульона;

Пасирайте до гладка консистенция;

Тази версия има по-дълбок, карамелен вкус и чудесно се съчетава с препечени филийки и малко пармезан.

Ето и още съвети за перфектна тиквена супа:

Използвайте сорт тиква „цигулка“ – тя е сладка и кремообразна;

За по-плътна текстура добавете малко печен морков или сладък картоф;

Ако искате да намалите калориите, заменете сметаната с кисело мляко или растителна алтернатива;

Всяка една рецепта за тиквената супа е универсално ястие с тиква – подходяща и за делнична вечеря, и за празнична трапеза. Независимо дали я приготвяте по класическа или екзотична рецепта, тя винаги носи топлина и уют.

Търсите ли още неустоими варианти за тиквена супа? Не пропускайте да приготвите златна крем супа от тиква, както и много нежна и засищаща тиквена супа с карамелизиран бекон.

А ако ви е останала неизползвана тиква, то непременно зарадвайте любимите хора с тиквени парфета в чаша, уникално вкусен тиквен крем карамел във форма и наистина съвършен тиквен пай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати