Празниците с активно участие на тиквата са още бледа точка в календара, но не е твърде рано да се планира стратегия за прибиране на реколтата и съхранение на тиквите за зимата. Така ще си осигурите суровина за вкусни зимни рецепти като тиквен крем карамел във форма, бабината златна крем супа от тиква и разбира се, перфектният тиквен пай.
Повечето тикви са топлосезонни култури и са податливи на наранявания при температури под 10 градуса. Ако се оставят твърде дълго в градината, те могат да се развалят преждевременно на склад.
Когато времето падне под около 10 градуса за повече от седмица или когато има продължителен период на дъжд, тиквите и тиквичките трябва да се внесат за съхранение.
Кога се берат тиквите
Беритбата на продуктите е любимата част от отглеждането на тиквите. Плодовете са готови за прибиране на реколтата, когато кората е достатъчно твърда, за да устои на драскотини от нокти. Тиквите са узрели, когато станат яркооранжеви. Стъблата трябва да се отрежат, а не да се чупят, на 5 до 10 сантиметра над плода. Тиквите без дръжки няма да се съхраняват добре. Изключение правят тиквите тип Хъбард, които са твърди със зелена или жълта кора, и се съхраняват най-добре с напълно отстранени дръжки.
Тиквите се съхраняват от ранна до късна есен. Нужно е плодовете да узряват на растението възможно най-дълго, за да натрупат най-голямо количество захари от листата, но преди да настъпи слана, защото замръзналите плодове няма да се съхраняват. Листата около плодовете може да се отрежат близо до времето за прибиране на реколтата, за да се насърчи узряването.
Как се съхраняват тиквите през зимата, без да се развалят? За да се съхранят тиквите, без да се развалят, първо трябва да се сушат на топло и сухо място за няколко дни, за да се втвърди кората им.
След това се съхраняват на хладно, 10-15 градуса, тъмно и добре проветриво място, като се държат далече от пода и от ябълки и круши. Редовните проверки също са важни, за да се отстранят всички тикви, които започнат да омекват или да гният. Ето стъпките за съхранение на плода:
Събиране на реколтата

Избягвайте натъртвания. Работете внимателно с тиквите и избягвайте да ги изпускате, тъй като всяко увреждане на кората може да доведе до бързо разваляне.
След прибиране на реколтата, дръжте тиквите на топло и сухо място, около 27-30 градуса за няколко дни. Този процес втвърдява кората, което я прави по-ефективна естествена бариера срещу гниене.
Можете да избършете сушените тикви с лек разтвор на оцет, приготвен от 1 част оцет на 4 части вода, за да убиете спорите на мухъл, бактериите и други микроби, убиващи съхранението, по кората.
Условия за съхранение на тикви
Съхранявайте реколтата на хладно място, в идеалния случай температурата за съхранение на тикви е 10-15 градуса. Избягвайте температури под 10°C, тъй като замръзването ще повреди клетъчните стени и ще причини водниста каша.
Стремете се към умерена влажност, около 50-70 процента. Твърде високата влажност насърчава гниенето, докато твърде ниската може да доведе до свиване на тиквата.
Осигурете добра циркулация на въздуха, като поставите тиквите в един ред, а не на купчина. Това предотвратява натрупването на топлина и намалява риска от гниене.
Подходящо е хладно и тъмно място за съхранение на тиквите зимата като гараж или външна постройка, стига да е извън пода.
Как да не се развалят тиквите зимата

Дръжте ги далеч от пода
Не съхранявайте тиквите директно на пода. Вместо това ги поставете на рафтове или пореста повърхност като слама, картон или дърво, за да ги предпазите от влага.
Отделно от други плодове
Съхранявайте тиквите далеч от ябълки, круши и други узрели плодове, тъй като те отделят етиленов газ, който ускорява гниенето на тиквата.
Редовни проверки
Проверявайте съхраняваните тикви всяка седмица. Отстранявайте развалените плодове. Незабавно отстранявайте всички тикви, които омекват или показват признаци на гниене, за да предотвратите разпространението на гниенето към здравите.
Вече знаете как да се погрижите да имате хубава реколта и през зимата, с която да си приготвите печена тиква с извара и грис, нежно и изкусително тиквено парфе в чаша и любимата черна леща с тиква.















