Повечето плодове и зеленчуци се съхраняват на стайна температура. В такова състояние обаче те запазват своята свежест само няколко дни. Гнилите растения, използвани за храна, са риск за здравето и трябва да се изхвърлят. Затова методите за дълго съхранение на плодове и зеленчуци са важна част от грижата за растителната храна. Основните положения включват:
- Нужно е да се избират само здрави плодове и зеленчуци. Не е добра практика да се измиват преди прибиране за съхранение.
- Повечето от тези храни се съхраняват добре в хладилника, но има и такива, които изискват по-сухи условия, както и по-топла среда.
- При съхранението не е добре да се смесят различните растителни храни. Важи особено за тези, които отделят етилен като ябълките, бананите, доматите. Това ускорява процеса на зреене на другите храни от растителен произход.
- Хартиени кърпи и контейнери с отвори за въздуха са подходяща опция за по-дълго запазване на свежестта на продуктите.
Правилно съхранение на плодове
Банани - добре е да се отделят един от друг и да се съхраняват на проветриво място.
Ябълки - ако не са на висока температура, издържат повече от 2 седмици. Поставени в хартиени кутии на проветриво и хладно, ще се запазят дълго.
Грозде - най-добрият начин за съхранение е неизмито в хладилника. Мие се непосредствено преди да се сложи на трапезата.

Праскови - единственото условие е да се държат на хладно.
Круши - съхраняват се на хладно място и в хартиен плик. Издържат до няколко седмици.
Дини - могат да се запазят от 7 до 10 дни на стайна температура. Нарязана диня се запазва в хладилник няколко дни.
Ананас - отрязва се горната му част и се прибира в хладилник, а след нарязване може да се запази в контейнер, който е херметически затворен.
Ягоди - доброто им запазване става след като се охладят и после се поставят с хартиен плик на сухо и хладно място.
Портокали - те вече няма да са сочни, ако се държат в хладилника. Най-добре ще се запазят в плетена кошница на стайна температура.
Череши - съхраняват се добре неизмити в херметически затворен съд в хладилника-
Сливи - те трябва да се държат на стайна температура до узряването им, а после да се охладят и съхраняват в найлонов плик.
Боровинки- най-добре се запазват в плитки пластмасови съдове, поставени в хладилника. Мият се преди да се консумират.
Правилно съхранение на зеленчуци
Кореноплодни зеленчуци - към тях принадлежат картофите, морковите, лукът. Те се държат в хладилник или на тъмно, хладно и сухо място, като не трябва да се смесват едни с други.

Домати и краставици - те не обичат ниските температури. Ако се добре узрели, мястото им е в отделението за плодове на хладилника. Краставиците се съхраняват в това отделение, добре е да се увият във влажна кърпа.
Чушки - тяхното съхранение е гарантирано за 1-2 седмици в найлонова торбичка. Във фризер издържат до 10 месеца.
Зелени зеленчуци - аспержите, зеленият лук, както и подправки като магданоза и копъра се съхраняват в чаша с вода, в която се потапят.
Целина - съхранява се най-добре, увита във фолио в хладилника.
Гъби - може да изтраят добре запазени в хладилника, в хартиена торбичка. Измиването им ги лишава от възможност да се запазят и трябва да се употребят веднага.
Нито плодовете, нито зеленчуците обичат да са близо до източник на топлина, както и на пряко слънце, а за да не се развалят, е добре да се проверяват редовно и да се отстраняват засегнатите сред тях.
Вижте още полезни съвети как да съхраняваме чушки и насоки как се съхранява кекс.
Разберете и защо бананът е плод за спортисти и разгледайте този списък с полезни плодове при настинки.














