Edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Митове и истини за червеното месо

Митове и истини за червеното месо

Митове и истини за червеното месо

Повечето хора, които си дават новогодишни обещания, се задължават да „се хранят по-здравословно “. Ако сте един от тях, може да се чудите каква роля трябва да играе месото за вашето здраве.

Не е чудно, че сте объркани. Една група учени казва, че намаляването на червеното и преработеното месо е основен приоритет за вашето здраве и това на планетата. Друга казва, че тези храни не представляват проблеми за здравето.

Някои от приятелите ви може да кажат, че зависи и че говеждото месо, хранено с трева, и преработените меса „без нитрити“ са приемливи. В същото време, алтернативите на месото на растителна основа набират популярност, но с несигурни последици за здравето.

Нека разсеем някои от заблужденията около место, като разгледаме няколко мита и истини за месото.

Митове за червеното месо

Мит: Червеното месо е полезно за здравето

Дългосрочни наблюдателни проучвания на сърдечни заболявания, рак или смърт, както и контролирани проучвания на рискови фактори като холестерол в кръвта, глюкоза и възпаления, показват, че умереният прием на непреработено червено месо е относително неутрален за здравето. Но нито едно голямо проучване не предполага, че консумацията му осигурява ползи. Така че, макар че от време на време порцията пържола, агнешко или свинско месо може да не влоши здравето ви, тя също така няма да го подобри. А твърде многото хемово желязо, което придава цвета на червеното месо, може да обясни защо червеното месо увеличава риска от диабет тип 2. Честата консумация на червено месо, а дори и от време на време и на преработено месо, също е силно свързана с колоректален рак.

Мит: Трябва да давате приоритет на постното месо

Митове и истини за червеното месо

В продължение на десетилетия хранителните насоки се фокусираха върху постното месо, поради по-ниското му съдържание на мазнини, наситени мазнини и холестерол. Но тези хранителни вещества нямат силна връзка с инфаркти, ракови заболявания или други сериозни здравословни проблеми. Други фактори изглеждат по-важни. Преработените меса, като бекон, наденица, салам и колбаси, съдържат високи нива на консерванти. Натрият, например, повишава кръвното налягане и риска от инсулт, докато тялото превръща нитритите в канцерогенни нитрозамини. Постни или не, тези продукти не са здравословни.

Мит: Фокус върху растителна диета

„Растителен“ бързо, но донякъде подвеждащо, се превърна в съкращение за „здравословен“. Първо, не всички храни от животински произход са лоши. Птичето месо и яйцата изглеждат относително неутрални. Млечните продукти може да имат метаболитни ползи, особено за намаляване на телесните мазнини и диабет тип 2. А морските дарове са свързани с няколко ползи за здравето. Обратно, много от най-лошите храни са на растителна основа. Помислете за белия ориз, белия хляб, пържените картофи, рафинираните зърнени закуски, бисквитките и т.н. Тези храни са с високо съдържание на рафинирано нишесте и захар, представляващи 42% от всички калории, в сравнение с около 5% от калориите от необработени червени меса и 3% от преработени меса.

Истини за червеното месо

Факт: Преработените меса са вредни за здравето

Преработените меса съдържат проблемни консерванти. Дори тези с етикет „без добавени нитрати или нитрити“ съдържат богат на нитрити ферментирал прах от целина. Освен натрий, нитрити и хемово желязо, преработените меса могат да съдържат и други канцерогени, получени чрез овъгляване, пушене или пържене или печене на скара при висока температура. Тези съединения могат не само да навредят на човека, който ги консумира; те могат също така да преминат през плацентата и да навредят на плода.

Факт: Безмесната диета сама по себе си не е здравословна

Митове и истини за червеното месо

Повечето заболявания, свързани с храненето, са причинени от твърде малко здравословни храни като плодове, ядки, семена, боб, зеленчуци, пълнозърнести храни, растителни масла, морски дарове и кисело мляко. Допълнителни здравословни проблеми идват от твърде много газирани напитки и ултрапреработени храни с високо съдържание на сол, рафинирано нишесте или добавена захар. В сравнение с тези основни фактори, избягването или от време на време консумацията на непреработено червено месо само по себе си има скромни последици за здравето.

Факт: Растителните меса са по-добри за околната среда

Производството на алтернативи на месо на растителна основа, в сравнение с конвенционалното говеждо месо, използва половината от енергията, една десета от земята и водата и произвежда 90 процента по-малко парникови газове. Но все още няма проучвания, които да сравняват алтернативите на месо на растителна основа с по-естествени, по-малко преработени варианти, като гъби или тофу.

Вижте как да избегнем дехидратацията и кои са най-добрите храни за детокс.

Научете какво показват торбичките под очите и кои са най-големите ползи от гладуването.

А ако сте имали стомашни неразположения, вижте и кои са препоръчителните храни след повръщане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest