Хранителното отравяне често се причинява от бактерии от храни, които са били неправилно съхранявани, приготвяни, обработвани или готвени.
Храната, замърсена с бактерии, може да изглежда, да мирише и да има нормален вкус. Ако храната не се съхранява правилно, бактериите в нея могат да се размножат до опасни нива.
Бактериите, причиняващи хранително отравяне, растат и се размножават най-бързо в температурната опасна зона между 5°C и 60°C. Важно е храните с висок риск да се държат далеч от тази температурна зона.
За да избегнете подобни проблеми, ви трябва добра организация в кухнята и по-специално да знаете как да съхранявате правилно храната.
Ето и няколко практични съвета в тази насока:
Бъдете особено внимателни с храни с висок риск
Бактериите, причиняващи хранително отравяне, могат да растат и да се размножават по-лесно върху някои видове храни, отколкото върху други. Високорисковите храни включват:

- сурово и варено месо - като пилешко и кайма и храни, които ги съдържат, като например класически гювечи, всякакви варианти на къри и разбира се рецепти тип лазаня;
- млечни продукти - като крем и десерти на млечна основа, като тарталети и чийзкейк;
- яйца и яйчни продукти - като например мус;
- преработени колбаси - като шунка и салам;
- морски дарове - като салата с морски деликатеси, кюфтенцата от риби, яхнии, съдържащи морски дарове, и рибен бульон;
- варен ориз и паста;
- готови салати - като например салати от зеле, салати с паста и оризови салати;
- готови за консумация храни - като сандвичи, хлебчета и пици, които съдържат някоя от гореизброените храни.
Храната, която се предлага в опаковки, консерви и буркани, може да се превърне във високорискова след отваряне и тогава трябва да се борави с нея внимателно и да се съхранява правилно.
Съхранение на храна в хладилник

Температурата в хладилника ви трябва да е 5°C или по-ниска. Температурата във фризера трябва да е под -15°C. Използвайте термометър, за да проверите температурата в хладилника си.
Безопасно замразяване на храна
Когато пазарувате, купувайте охладени и замразени храни в края на пазаруването си и ги отнесете у дома, за да ги съхранявате, възможно най-бързо. В горещи дни или за пътувания по-дълги от 30 минути, опитайте се да вземете изолирана хладилна чанта или пакет с лед, за да запазите замразените храни студени. Дръжте топлите и студените храни отделно, докато ги занесете у дома.
Когато се приберете, незабавно сложете охладените и замразените храни в хладилника или фризера. Уверете се, че храните, съхранявани във фризера, са добре замразени.
Безопасно съхранение на сготвена храна
Когато сте сготвили храна и искате да я охладите:
- Сложете горещата храна в плитки чинии или я разделете на по-малки порции, за да се охлади възможно най-бързо.
- Не поставяйте много гореща храна в хладилника. Изчакайте, докато парата спре да се издига от храната, преди да я поставите в хладилника.
Избягвайте повторно замразяване и размразяване

Бактериите, причиняващи хранително отравяне, могат да се развиват в замразена храна, докато се размразява, затова избягвайте размразяването на замразена храна в температурната опасна зона. Съхранявайте размразената храна в хладилника, докато е готова за готвене. Ако използвате микровълнова фурна за размразяване на храна, гответе я веднага след размразяването.
Като общо правило избягвайте повторното замразяване на размразена храна. Храната, която е замразена повторно, вероятно има по-високи нива на бактерии, причиняващи хранително отравяне. Рискът зависи от състоянието на храната при замразяване и как се борави с нея между размразяването и повторното замразяване. Суровата храна никога не трябва да се замразява повторно след размразяване.
Съхранявайте суровата храна отделно от сготвената храна
Суровата и сготвената храна трябва да се съхраняват отделно в хладилника. Бактериите от суровата храна могат да замърсят сготвената храна и могат да се размножат до опасни нива, ако храната не се сготви добре отново.
Винаги съхранявайте суровата храна в запечатани или покрити контейнери в долната част на хладилника. Дръжте суровите храни под сготвените храни, за да избегнете стичане на течности, като например месни сокове, и замърсяване на сготвената храна.
Изберете нетоксични контейнери за храни

Уверете се, че контейнерите за съхранение на храна са чисти и в добро състояние и ги използвайте само за съхранение на храна. Покрийте ги с плътно прилепващи капаци, фолио или пластмасово фолио, за да сведете до минимум потенциалното замърсяване. Прехвърлете съдържанието на отворените консерви в подходящи контейнери.
Ако се съмнявате, изхвърлете го!
Изхвърлете храните с висок риск, оставени в температурната опасна зона повече от 4 часа - не ги поставяйте в хладилника и не ги съхранявайте за по-късно. Проверете срока на годност на хранителните продукти и изхвърлете храните с изтекъл срок на годност. Ако не сте сигурни за срока на годност, изхвърлете.
Вижте също съвети как се съхранява кекс и разберете как се съхранява тиква зимата.














