Най-скъпата подправка в света е шафранът. Дори само този факт веднага заостря вниманието към екзотичния шафран и изисква неговото опознаване.
Шафранът е подправка, получена от растение, чиято родина са страните със средиземноморски климат, към който цветето шафранов минзухар се е приспособило добре, издържайки на много високи и много ниски температури през зимата и лятото.
Рядката и скъпа подправка, получена от шафрановия минзухар се добива трудно в кратък период от време за цъфтеж, нисък добив и много човешки труд за събиране и обработване на крехките части на растението.
Шафран може да се намери на нишки, които са тичинките на цвете - шафранов минзухар с горчив вкус и мирис на йодоформ или сено, както обикновено го описват. Всъщност поради своето комплексно ароматизиране, точният му вкус е трудно да бъде описан, по-скоро е еталон за аромат и често други продукти се описват чрез него. Въпреки че е много сложен като аромат и вкус, шафранът неочаквано добре се съчетава с голямо разнообразие от храни - месни, тестени, сладки и солени.
Ползи от шафрана

Познати са много полезни свойства на шафрана. Добър стимулант е за кръвообращението и метаболизма. Полезен е при чревни разстройства и атеросклероза. Има доказано антидепресантно действие заради възможностите му върху производството на серотонин.
Заради забележителното разнообразие от растителни съединения в състава си шафранът действа като антиоксидант и възможностите му да неутрализира свободните радикали го прави добро антираково средство.
Шафранът е полезен, защото понижава холестерола и предотвратява сърдечните заболявания, потиска пристъпите на ПМС, понижава кръвната захар, действа и като афродизиак.
Приложение на шафран
В кулинарията
Шафранът е много използвана подправка в кулинарията. Тя е овкусител и оцветител. При готвене отделя етерични масла с флорален аромат и горчив вкус. Тъй като има силен вкус, шафранът се използва пестеливо.
Оризът, бобът, месото, каймата, морските дарове много добре си подхождат с шафран. Затова шафранът се ползва също в паелята, в класическото гъбено ризото (например в шафраново ризото Миланезе), в различни рецепти за супи от морски дарове.

В медицината и козметологията
Шафранът се използва в състава на лекарства със спазмолитично действие, предписвани при ПМС. Подходящ е като лек при всички състояния, свързани с подуване на корема и спазми.
Има по-силен ефект от плацебо при депресивни състояния и намира приложение при тяхното лечение. Дава се като успокоително на деца заради антидепресивния ефект на подправката.
Още от древността шафранът е козметично средство, което се отразява добре на сухата и дразнеща кожа, а при плешивост са се предписвали бани с шафран.
Противопоказания за използване на шафран
Консумацията само на 5 грама шафран действа опияняващо на тялото, а повече от 12 грама от подправката може да доведе до смърт. Затова контролът при използване на шафран трябва да бъде много стриктен.
Вижте и други подходящи подправки за кайма, а също и останалите най-добри подправки за боб.