Edin.bg»Статии»Как да»Как да проверим дали имаме глоби?

Как да проверим дали имаме глоби?

Как да проверим дали имаме глоби?

Глобите са често срещано явление, с което всеки човек се сблъсква. Основните два вида съществуващи глоби са тип фиш или наказателно постановление.

Глобите се съставят на база извършено нарушение, свързано с правилата по пътищата. Основните видове нарушения за съставяне на глоби са превишаване на максималната скорост за движение, неправилно паркиране, употреба на алкохол или упойващи вещества, управление на МПС без правоспособност, неправилно разминаване, паркиране, изпреварване и др. На база превишената скорост и съпътстващите обстоятелства, глобите могат да варират между 20 до 1000 лева.

След издаване на глобите, има няколко метода за проверка.

Ето как да проверите дали имате глоби:

Проверката за невръчени глоби може да се направи по два начина. Първият начин е физическо посещение в институцията КАТ в текущото населено място.

Служителите на КАТ могат да връчат належащи глоби след предоставяне на лични данни и свидетелство за управление на МПС. След получаване на глобите, тяхната годност започва да действа. Това означава, че те трябва да бъдат заплатени след връчване в определен период от време.

Другият метод за проверка на глобите е през онлайн портала на МВР. Порталът за електронни административни услуги предоставя детайлна информация за глобите към настоящия момент на търсене.

Проверка на глоби

За да се проверят глобите през портала на МВР, следва да се избере критерий за извършване на проверката. Първият възможен критерий за провеждане на търсенето е по номер на СУМПС (свидетелство за управление на МПС) и ЕГН/ЛНЧ на задълженото лице.

След стартиране на проверката, резултатите показват текущи връчени и неплатени задължения по личните данни на задълженото лице. Резултатите още показват наличие на издадени невръчени наказателни постановления и/или електронни текущи фишове.

Другият критерий, по който може да се стартира търсенето, се филтрира според няколко фактора. Първо се избира тип на документа – фиш или наказателно постановление. След това, при избор на документ фиш, се въвежда серия на фиша.

Други фактори при филтриране на търсенето са номер на документа и дължима сума по документа. Глобите могат да бъдат заплатени в определен срок по банков път, в КАТ или банкови институции.

Вижте още:

- Как да сканирам и изпратя документ;

- Как да разбера собственик на имот;

- Как да изпратя документ по имейл;

- Как да споделя интернет от телефона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest