Edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Кога и защо се взема креатин-фосфат

Кога и защо се взема креатин-фосфат

Кога и защо се взема креатин-фосфат

Производството на енергия за нарастване на мускулната маса е важен елемент от работата по оформяне на мускулната маса при атлетите и пристрастените към фитнес заниманията.

Едно от средствата за постигане на целта се нарича креатин фосфат.

Какво е креатин фосфат?

Става въпрос за органично съединение, осигуряващо бърз източник на енергия за мускулните влакна в първоначалните моменти от нуждата от такава енергия. Това съединение служи за съкращаване на мускулните влакна.

Най-напред енергията за това идва от друго съединение - адинозин трифосфат, но резервът от него е малък, а повечето от запасите от енергия се съхраняват в креатин фосфат.

Към аденозин дифосфата, който е предшественик на аденозин трифосфата, се добавят още една високоенергийна двойна връзка и така се създават условия креатин фосфатът да допълни аденозин трифосфатът, без да се налага процес на разделяне на други клетки. Това е причината за прием на креатин като добавка.

Необходими дози при прием на креатин фосфат

Няма странични ефекти от употребата на креатин, освен когато при прием на прекалено високи дози се получава диария.

Прием на креатин-фосфат

Нуждата на пасивно спортуващите и неспортуващите от креатин е 2-3 грама дневно, а за активните спортисти е 5 грама на ден.

Ползи и негативи от прием на креатин фосфат

Креатинът е важен за физическото представяне и това е позитивната страна от неговия прием. Особено ценен е преди състезание или засилена физическа работа или активност.

Трябва обаче да се знае, че този прием е свързан с проблеми с косопад при мъже. Важи особено за тези, които имат тънка коса и са склонни към косопад. При тях видимо може да се забележи загуба на коса при прием на креатин, както и на други андрогенни добавки.

Истината е, че не са провеждани специализирани изследвания в тази насока, но сам по себе си креатинът е негативин стрес, а колко бързо и колко точно коса може да се изгуби, не е напълно ясно.

Друго уточнение за креатина е, че той не влияе върху скоростта на топенето на мазнини, не прави тялото супер силно, но позволява вдигането на по-големи тежести. Резултатът от приема на креатин-фосфат е да станем по-силни.

Вижте още: Добавки за потискане на апетита

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest