Edin.bg»Статии»За Дома»Стенен или подов климатик да изберем?

Стенен или подов климатик да изберем?

Стенен или подов климатик да изберем?

Когато става въпрос за избор между стенен климатик и подов климатик, трябва да имате предвид няколко ключови фактора. И двата варианта имат своите плюсове и минуси и решението в крайна сметка се свежда до вашите специфични нужди и предпочитания. В тази статия ще разгледаме по-отблизо разликите между стенните и подовите климатици и ще ви помогнем да определите кой е най-подходящият за вас.

Предимства на стенните климацити

Стенните климатици, известни още като сплит климатици, са популярен избор за охлаждане на малки до средни помещения. Състоят се от две тела: вътрешно тяло, което се монтира на стената и външно тяло, което се поставя извън помещението. Двата модула са свързани чрез малък тръбопровод, в който се намират линиите за хладилен агент, захранващият кабел и дренажната тръба.

Стенните климатици се монтират лесно и не заемат много място. Вътрешното тяло се монтира на стената, оставяйки пода чист и без препятствия.

Те са енергийно ефективни и могат да охладят помещението бързо и ефективно.

Много стенни климатици се предлагат с разширени функции като програмируеми термостати, пречистватели на въздуха и дистанционно управление.

Недостатъци на стенните климатици

Стенните климатици могат да бъдат скъпи за инсталиране, особено ако трябва да наемете професионалист, който да свърши работата.

Стенен или подов климатик да изберем?
Снимка: Mustafa_Fahd/ pixabay.com

Те не са подходящи за големи стаи или отворени жилищни пространства. Друг недостатък на стенните климатици може да е шумът и неравномерното загряване на помещението. Те са неподходящи за големи пространства и отворени пощения като кухня и всекидневна.

Вътрешното тяло може да изглежда грозно и да не се слее добре с вашия интериор.

Предимства на подовите климатици

Подовите климатици са добър избор, ако трябва да охладите по-голяма стая и къща. Тези устройства стоят на стената близо до пода и са отличен избор за загряване на големи стаи. Освен това добрите марки за безшумни и енергоспестяващи. Ако инвестирате в качествена машина, ще имате по-ниски сметки за ток.

Недостатъци на подовите климатици

Те заемат място и могат да бъдат обемисти, което ги прави неподходящи за по-малки стаи. Съществуват мнения, че подовите климатици не охлаждат чак толкова добре колкото стенните климатици. Ако търсите климатик само за охлаждане, по-добре се спрете на стенен климатик. Друг недостатък на подовите климатици е, че са много скъпи и не всеки може да си позволи да направи такава покупка. Ако все пак решите да инвестирате в подобен уред, може да се възползвате от вариант за изплащане без оскъпяване и така да не натоварвате бюджета си рязко със скъпа покупка.

Заключение

Стенен или подов климатик да изберем?

Изборът между стенен и подов климатик зависи от вашите специфични нужди и предпочитания, и най-вече от бюджета ви. Ако търсите да охладите малка до средна стая и искате уред, който е енергийно ефективен и лесен за използване, монтираният на стена климатик е добър избор. Ако трябва да охладите по-голямо пространство, подовият климатик може да бъде по-добър вариант. В крайна сметка решението се свежда до вашия бюджет, размера на помещението и личните ви предпочитания.

Вижте още:

- Колко харчи климатикът;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest