Edin.bg»Статии»Свободно Време»Кога и как се празнува Свети Дуинуен

Кога и как се празнува Свети Дуинуен

Кога и как се празнува Свети Дуинуен

Също както Свети Валентин денят на Свети Дуинуен е уелски празник, който е посветен на любимите хора. На този празник хората изразяват любовта си един към друг, празнуват връзката си, като си разменят картички, подаръци и любовни послания, за да отпразнуват този специален ден.

Ако търсите специален начин да покажете на някого, че го обичате и че сте загрижени за него, то можете да го направите на 25 януари, когато в Уелс празнуват деня на любовта.

История на дена на Свети Дуинуен

Свети Дуинуен има много дълбока и богата история в Уелс, която датира от преди хиляди години. Келтите пристигат в Уелс около 600 г. пр. н. е, а по-късно страната бива завладяна от Римската империя - през 43-та година след новата ера. След падането на Рим Уелс е управляван от различни племена и различни кралства, в това число саксонци и нормани. През 13-ти век Уелс попада под контрола на английската корона и това не се променя до края на Средновековието.

Свети Дуинуен

- Уелс е част от Обединеното кралство и неговата култура и език, уелски, са защитени от децентрализираното правителство на Уелс, а хората, живеещи там били с различна национална идентичност, обичаи и наследство;

- В наши дни Уелс е модерна и индустриализирана страна, която има силна икономика и много висок стандарт на живот. Уелс е известен също и с неговите красиви пейзажи, в това число и националните паркове Сноудония и Брекън Бийкънс;

- Денят на Свети Дуинуен е кръстен на уелският покровител на влюбените - Свети Дуинуен. Според легендата Дуинуен е живяла през 5-ти век и е била дъщеря на уелски крал. Тя се влюбила в мъж на име Маелон Дайфодрул, но баща й вече бил уредил брака й с друг. С разбитото си сърце, Дуинуен се молела на Бог да забрави любовта си и да помогне на всички влюбени да бъдат заедно. Бог отговорил на молитвата ѝ и затова тя станала монахиня и посвещава остатъка от живота си на Бог.

Кога се празнува Свети Дуинуен
Снимка: pixabay.com

Точният произход на тази легенда не е много сигурен, но той се празнува в Уелс от стотици години. Денят е официално признат за ден на уелският светец през 16-ти век. Причината за създаването на този ден е да се празнува и да се помни историята на Свети Дуинуен, както и да празнуваме нашата любов и романтична връзка с друг човек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest