edin.bg»Статии»Как да»Как да запалим камината

Как да запалим камината

Как да запалим камината
Снимка: Зорица

Отговорът на въпроса как правилно да запалите камина, не е толкова прост, колкото може да изглежда на пръв поглед. Много хора, закупили и монтирали камина в домовете си, използват традиционния метод за разпалване - с вестник, навит на вързоп.

Невинаги е възможно да се постигне запалване по този начин. Ситуацията се утежнява от складираните навън сурови дърва за огрев. В резултат на това камината не се използва по предназначение, а като декоративен интериорен детайл за поставяне на фигурки и снимки.

По-долу ще ви опишем как правилно да запалите камина в къщата, за да прекарате топли и уютни вечери, възхищавайки се на открития пламък в нея.

Определяне на влажността на дървесината

Преди да запалите камина, трябва да подготвите всичко необходимо за това. Най-важният компонент за успешното разпалване са сухите дърва за огрев. Тези, донесени отвън, трябва да се държат в къщата поне един ден, така че дървото да изсъхне и да стане използваемо. Горенето на влажни дърва за огрев е придружено от пращене и съскане, с отделяне на сажди и черен дим. Друг недостатък на недостатъчно сухото гориво е намаленото количество генерирана топлина.

За разпалване на камината използват естествено изсушени дърва - отлежали поне шест месеца във вентилирана плевня или под навес.

Влажността може да се измери с влагомер. За дърва за огрев, подходящи за употреба, устройството трябва да показва не повече от 15%. Индикаторната повърхност на устройството се притиска плътно към дървесината, като се отчитат показанията от дисплея.

За дърва за огрев, внесени в къщата отвън в края на есента, влажността се поддържа от около 17 до 20%. Следователно горивото трябва да се сгъне на определено място в стаята, за да се доведе до желаното състояние, като се използва след ден. Неизсушените дърва за огрев могат да бъдат докладвани към вече загрята камина за втори или трети път.

Ако дървата за огрев се държат в къщата около седмица, можете да получите идеалната стойност на влажност - от 3 до 8%, с всякакъв вид дървесина. Тези проби се вземат преди запалването на огъня, за първоначалното полагане. Преди запалване е необходимо и да отворите шибъра на димния канал, ако има такова устройство.

Подреждане на дърва за огрев в камината

Камина

Първото нещо, което трябва да направите, е правилно да подредите дървата. При първоначалното полагане се избират средно големи трупи. Можете да използвате заготовки от елша, трепетлика, дъб или друга твърда дървесина.

Когато разпалвате, не слагайте брезови трупи - те се запалват по-трудно и при горенето се отделят сажди. Не е най-доброто решение да използвате иглолистна дървесина за огрев.

В първия слой се поставят две или три по-големи трупи, отгоре се поставят по-малки дърва за огрев. Полагането се извършва, като всеки нов слой се поставя перпендикулярно на предишния. Най-тънките дъски се поставят отгоре, като върху купчината дърва се насипват стърготини и талаш (в краен случай хартия).

Разпалване на камина

Най-добрият начин да получите стопроцентов резултат от първия опит е да използвате разпалваща течност за камина, която се продава в магазините или сух спирт. Следвайте инструкциите на опаковката за разпалващата течност. Ако използвате сух спирт, сложете кубче под дървения чипс. Ако нямате такива, използвайте само специална клечка (запалка) за камина, по-дълга от обичайното. Това значително улеснява процеса на запалване. Първоначално запалете горния слой от дървен чипс или хартия.

След като в камината се запали огън, вратата се затваря, оставяйки малка празнина, за да се увеличи сцеплението. Когато дървата за огрев са напълно запалени, горивната камера се напълно затваря устройство за разпалване на камина. Ако вратата е плътно затворена веднага след запалването, пламъкът ще се разпространява много по-бавно и слабо.

Огънят ще гори равномерно и красиво, тъй като дървата за огрев в горните нива горят, потъвайки все по-надолу, като свещ. Ако всичко е направено правилно, камината ще се затопли равномерно.

Няма нужда да бързате да хвърляте дърва за огрев. Нова порция се полага, след като предишната изгори напълно, образувайки слой от въглища. Това ще отнеме поне час.

Добавяне на дърва за огрев за камина

Втората порция дърва се добавя, когато пламъкът изгасне. Вратата не се отваря веднага, а постепенно: първо се прави малък отвор, след това се разтваря по-широко, изравнявайки налягането в камината и стаята.

С ръжен, тлеещите въглища се разпределят върху площта на вложката на камината. Поставете слой от големи трупи, като ги поставите успоредно, с малка междина, така че въздухът да циркулира свободно.

Затворете херметически вратата. Минута по-късно, когато пламъкът пламне, шибърът се затваря наполовина, за да се ограничи тягата. Огънят ще гори значително по-дълго, разпространявайки топлина в стаята.

Препоръки за запалване на камина

Преди да започнете запалването, трябва да се уверите, че нагревателят е в добро състояние. Това ще изисква:

- проверете наличието на сцепление - лист хартия се поставя в камината и се запалва; пламъкът трябва да се люлее и да се простира към комина;

- лист хартия се запалва и се насочва към прозореца за ревизия - резултатът трябва да е същият като при експеримента със запалване на хартия в пещта;

- проверете структурата на камината (включително комина), за да се уверите, че няма пукнатини или повреди;

- решетката и пространството на горивната камера се почистват от пепел;

- проверете плътността на затваряне на вратата;

- предварително подгответе дърва за огрев, като ги доведете до желаното състояние;

- не е необходимо пламъкът да се гаси умишлено - с този метод димът ще се разпространи из стаята и понякога това може да доведе до пожар;

- можете да определите достатъчността на тягата по естеството на изгарянето на пламъка в пещта - ако е придружено от силен тътен и огънят става твърде лек (до бял), това показва излишък на кислород, така че вие трябва да затворите шибера и вратата на вентилатора.

Професионалистите препоръчват да оставите част от пепелта върху решетката, за да предпазите метала от термичен стрес.

Много собственици имат въпрос дали е възможно да палите камина всеки ден. По време на отоплителния сезон при редовна работа на камината, тягата се стабилизира, което подобрява работата на оборудването. Следователно е не само възможно, но и камината трябва да се използва ежедневно.

Профилактика за пожарна безопасност при палене на камина

Преди първото запалване на отоплителния уред в началото на сезона е необходимо всяка година да се извършва редовна предсезонна профилактика. За да направите това, трябва да се свържете със специализирани организации с опитни специалисти за извършване на такава работа. Редовната поддръжка ще гарантира не само производителността, но и безопасността на работа на отоплителното устройство. Ако всичко е направено правилно, собственикът няма да има проблеми с запалването на камината. А горящият пламък ще затопли цялото семейство за дълги вечери, разпространявайки топлина и комфорт около къщата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest