edin.bg»Статии»За Дома»Материали, които са екологична алтернатива на пластмасата

Материали, които са екологична алтернатива на пластмасата

Материали, които са екологична алтернатива на пластмасата
Мини прахосмукачка за кола - 12V-32%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мини прахосмукачка за кола - 12V
22.00 лв.
15.00 лв.
Виж ››

Вълна от пластмаса залива света. Тя носи много проблеми в екологичен смисъл, но за щастие съществуват и алтернативи. Те са екологични и създават затворени екосистеми, след които не остават много отпадъци. Ето някои интересни алтернативи на пластмасата:

Каменна вата

Каменната вата се получава от естествен вулканичен камък. Това е същият тип материал, който се образува след изстиването на лавата и краен продукт от производството на стомана, познат като шлака. Тези вещества се стопяват заедно и се издърпват на фибри, които наподобяват захарен памук.

За разлика от изолацията от полимерната пяна, която е проводим материал, често използвани за спиране на отделянето на топлина от тавански помещения и покриви, каменната вата може да бъде проектирана с уникални свойства, включително да бъде огнеупорна, водоустойчива, акустична и да има термални свойства, както и да бъде издръжлива на екстремни климатични условия.

През последните няколко години каменната вата става все по-популярна сред интересуващите се от екология архитекти и дизайнери в търсенето им на по-устойчиви строителни материали, които все пак да са икономически изгодни и естетични.

Каменната вата може да осигури на собствениците на къщи и допълнителна безопасност при природни бедствия.

Микотекстура

Гъбите не са само вкусно допълнение към храната. Скоро увивните и горските гъби може да заменят материали като полистирен, защитните опаковки, изолацията, акустичната изолация и други.

Извличат се от вегетативни тъкани на гъби и те се втвърдяват в нови структури. Гъбите биват селектирани така, както това се прави с други органични материали като гума или корк. Мицелът може да се ползва като свързващ агент за скрепване на дървени панели вместо пластмасови елементи, както и за опаковки.

Гъбите растат в материала, който може да бъде в каквато и да е форма. В резултат се получават естествени полимери, които се слепват като най-силното възможно лепило. Чрез изпичане на гъбите на точна температура те стават инертни, с което се гарантира, че няма да поникнат внезапно при дъжд.

По-екологични ПДЧ плоскости

Плоскостите от пресовани дървесни стърготини и смола, които се използват в производството на мебели и кухненски шкафове, не се числят към екологичното строителство.

Причината е, че лепилото, което скрепва дървесните фибри на ПДЧ, традиционно съдържа формалдехид. Това е горим химикал със силна миризма, без цвят. Той има силни канцерогенни свойства и известен като дразнител на дихателните пътища. Това означава, че мебелите от тази фалшива дървесина обгазяват въздуха в дома с токсини.

Алтернативата е създаден материал от 100 процента рециклирани или реконструирани дървесни фибри. Той генерира много по-малко парникови газове от традиционните ПДЧ плоскости и не съдържа токсини. Материалът е първият пример за това как могат да бъдат използвани възобновяеми фибри, такива като царевичните стъбла и хмелът, както и смолата без добавен формалдехид вместо лепило.

Не е тайна, че извличането на петрол, което е необходимо за производството на пластмаса, има тежки последици за околната среда. Още по-вредно е изхвърлянето на пластмасата. Токсичните химикали, които тя съдържа, често проникват в храните, напитките и подпочвените води.

Освен това рециклирането само забавя пътя на пластмасата към сметища или водни басейни, където тя се разпада на все по-малки и по-малки частици, които никога не се разграждат напълно по естествен път.

Рециклирането всъщност е само стъпка в правилната посока, но за да се променят наистина нещата, трябва да се създадат алтернативи на пластмасите и да се използват повече възобновяеми ресурси.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest