edin.bg»Статии»Как да»Как да почистим злато в домашни условия

Как да почистим злато в домашни условия

Как да почистим злато в домашни условия

Все някога идва моментът, в който потъмнелите и потъмнели златни бижута престават да радват окото. Бихме искали да върнем тяхната привлекателност, ако може и без допълнителни финансови инвестиции. По-долу ще опишем способи, които ще ви помогнат да почистите златото у дома с помощта на импровизирани средства, без да го давате в неподходящи ръце.

Най-честите причини, поради които златото потъмнява или става черно:

- делът на златото в бижутата: с проба от 585 и по-ниска, продуктите ще потъмнеят по-бързо;

- декорацията е нова и горният полиращ слой, положен от производителя за по-добро представяне, потъмнява - проблемът е временен и ще изчезне с износването на този слой;

- условия на носене: излагане на агресивни среди, живак, йод, замърсяване.

Във всеки случай, ако златните предмети са почернели, те могат и трябва да бъдат почистени. У дома винаги има подходящи препарати за почистване на злато – не губете време и върнете привлекателността на бижутата си. Повече време и внимание ще са необходими, ако бижуто е със сложен дизайн или е изработено с инкрустация.

Ефективни начини да почистите златото у дома

Да почистим злато с амоняк

Почистването на злато у дома с амоняк или воден разтвор на амоняк е най-лесният начин да се отървете от потъмняването и петната от благородния метал върху бижутата. За да премахнете ефективно чернотата от златото, трябва да направите разтвор от вода и амоняк с добавяне на шампоан. Препоръчителни пропорции за малък съд с топла вода: 0.5 ч.л. амоняк и 1 ч.л. шампоан.

В получения разтвор спуснете бижутата напълно и разбъркайте, след като мръсотията се отлепи, изплакнете златото обилно в течаща вода. По този начин златото може да се почисти и заедно с някои камъни: амонячният разтвор перфектно премахва мръсотията и оксидите от труднодостъпните места.

За да изсъхне, просто поставете бижутата върху хартиена кърпа или салфетка.

В особено трудни случаи е разрешено да се използва амоняк с висока концентрация без разреждане с вода.

Водороден прекис за почистване на злато

Злато

Водородният прекис (кислородна вода) също е ефективна и достъпна течност за почистване на злато. При леко замърсяване е достатъчно бижуто да се избърше с кърпа, напоена с кислородна вода. В други случаи се препоръчва по-агресивен подход:

Направете разтвор: 1 чаша топла вода, 30 мг водороден прекис (3%), 1 ч.л. амоняк, малко количество течен сапун (на око). Смесете съставките старателно. Потопете златните предмети в съд с разтвор и оставете за 3-5 часа. Изплакнете бижутата с обикновена вода, изсушете върху салфетка.

Оцет за почистване на злато

Можете да почистите златна верижка, гривна или пръстен с обикновен бял 9% или ябълков оцет, с добавка на сода или лимон. Трябва да се отбележи, че само жълто и червено злато може да се почиства с оцет, за бяло, матово или инкрустирано с камъни този метод е неприемлив. Можете да използвате четка за зъби за почистване на златото. В някои случаи е достатъчно просто да накиснете бижутата в оцет за 10-15 минути, след което да изплакнете с вода, в други ще трябва да преминете по повърхността с четка за зъби.

Газирани напитки за почистване на злато

Содата ще помогне за почистване на мръсотия от златото, но не винаги се справя със сложни петна. Най-често за почистване се използва кипене със сода: Спуснете фолио на дъното на малък съд с вода, поставете злато върху него. Загрейте вода и добавете сода - 1 чаша обикновена и 1 с.л. газирана вода. Варете няколко минути. Почистете с четка. Изплакнете с обикновена вода и подсушете. Содата не се използва за почистване на бижута с камъни: тя може да причини потъмняването им, а разтворът на содата може да остане и в труднодостъпни места на закрепвания с белезникаво покритие.

Сол за почистване на злато

Солта обикновено се използва като добавка към почистващи разтвори с оцет или сода за хляб. Поради факта, че солта е силен абразив, не препоръчваме механично почистване на изделия от меко злато.

Лимонена киселина за почистване на злато

За да разтворите плаката, можете да почистите златото с лимонена киселина: разредете лимонената киселина във вряща вода; потопете продуктите в разтвора за 5-6 минути; изплакнете и подсушете бижутата.

Паста за зъби за почистване на злато

Можете да почистите потъмнялото злато у дома дори с най-обикновена паста за зъби. Разнесете пастата равномерно върху повърхността на бижуто с мека четка и внимателно отстранете мръсотията. Важно: пастата трябва да е само бяла, без добавки и избелващи свойства, за предпочитане гел. Не използвайте прах за зъби!

Препарати за почистване на злато

Това е специален състав за почистване на златото от примеси и придаване на блясък. Има различни видове, трябва да изберете конкретна опция въз основа на очаквания резултат. Внимателно прочетете инструкциите на избрания препарат и ги следвайте.

Почистване на злато с камъни

Има фундаментална разлика в почистването на гладък пръстен или сложно бижу, инкрустирано с камъни. За да почистите ефективно златен продукт с камъни у дома, се препоръчва да използвате описаните по-горе методи за почистване с амонячен разтвор, паста, течен сапун. По правило използването на мека четка за почистване на труднодостъпни места е задължително.

В случай на почистване на такива бижута трябва да се внимава не само за състоянието на златото, но и за вложките на бижутата. По отношение на различните видове скъпоценни камъни бижутерите препоръчват използването на различни средства:

- пръстен с топаз или други златни бижута с този камък ще блестят след накисване за 20 минути във вода с няколко капки препарат за миене на съдове, разтворен в него;

- киселините не могат да се използват за почистване на бижута с хризолит;

- обеци с камъни като изумруд, рубин или сапфир се почистват перфектно в топла сапунена вода - горещата вода е противопоказана за тези камъни;

- почистването на златни изделия с кубичен цирконий се извършва с помощта на амоняк, паста за зъби без абразиви или какъвто и да е прах за пране.

Как да почистите бяло злато

Как да почистим бяло злато

Не всички класически методи са подходящи за почистване на бижута от бяло злато, което е сплав на благородния метал с мед, паладий или никел - по-специално всеки оцет е противопоказен. Бялото злато може да се почиства със сапунена вода, амоняк, течен препарат, паста или разтвор на сода за хляб. Бялото злато с инкрустация не може да се вари: високата температура ще отслаби и дори ще деформира местата, където са закрепени камъните. За слепени камъни почистването с потапяне във водни разтвори не е приложимо. Бялото злато с диаманти се почиства без контакт с камъните: често е достатъчно просто да ги избършете с мека кърпа, за да върнете блясъка. Ако блясъкът не се върне, нанесете стандартното почистване с паста за зъби, описано по-горе, след което избършете продукта до сухо.

Как да полираме злато

В някои случаи е по-добре да поверите полирането на бижута със сложен дизайн на професионалисти, но можете да се справите с бижута с опростен дизайн сами. За да накарате златния пръстен да блести като нов, използвайте следните техники:

- Накиснете бижуто в гореща вода с шампоан или сапун за 7-8 часа, след което полирайте с мека четка за зъби. Методът е подходящ както за блестящо злато, така и за матово;

- Накисването на злато за 10 часа в разтвор на амоняк (25%), който може да бъде закупен в аптеката, ще помогне да се придаде блясък;

- Полирането на злато от драскотини се извършва с помощта на почистваща паста за златни изделия - фабрично или собствено производство от вазелин, бяла креда на прах, вода и сапунени стърготини. Полирайте с мека четка за зъби без натиск. Нанесете паста върху филца, избършете продукта с еднопосочни движения без натиск: това ще помогне за възстановяване на блясъка и ефективно полиране на надрасквания и драскотини.

Запомнете: не можете да използвате сода и прах за зъби за полиране - абразивните частици на тези продукти могат само да влошат ситуацията.

Вижте още как да почистим ютия и как да почистим пералнята от бактерии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest