edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Чревен грип - как да се предпазим от него лятото

Чревен грип - как да се предпазим от него лятото

Чревен грип - как да се предпазим от него лятото

Погрешно на повечето очаквания, лятото не означава непременно край на вирусите и грипа. С настъпването на горещините се установява благоприятна среда за развиването на редица неприятни вирусни инфекции, които могат да окажат особен дискомфорт през летния сезон.

Вирусите през лятото се активизират изключително лесно и се пренасят, както при деца, така и при възрастни. Те се пренасят по въздушно-капков път или по контактен. Обикновено вирусите се пренасят най-лесно на курортните дестинации, което може да се окаже потенциален риск за неуспеха на дългоочакваната семейна почивка.

Най-често срещаният и разпространим летен вирус се оказва чревният. Той се среща в различни форми, като най-известната от тях е гастроентеритът. Това е стомашен летен грип, характеризиращ се със симптоми като висока температура, остри болки в корема, отпадналост и загуба на апетит.

Ето обаче какви превантивни мерки можете да вземете против разпространението на чревния грип:

Укрепване на имунната система

Чревни вируси и бактерии

Това е ключова стъпка, която ще ви окаже най-голяма помощ в избягването на всякакви вируси през лятото. За да стабилизирате своята имунна система, то най-доброто решение е да вземате пробиотици. Те представляват полезни бактерии за вашето тяло, които е препоръчително да се пият още с първите дни от летния сезон. Тяхната роля е да повишат устойчивостта на вашия организъм и да го защитят от нахлуването на различни инфекции.

Добра лична хигиена

Хигиената е един от най-сигурните предпазни средства. Мийте ръцете си редовно през деня и се дезинфекцирайте, ако посещавате места с много хора. Също така е добре да спазвате всички необходими мерки вкъщи, защото при зараза на член от семейството то е много вероятно до няколко часа или ден, вие също да проявите симптоми.

Хигиена на приеманите храни

Чревен грип

Изключително важно е през лятото да отделяте особено внимание на консумираните плодове или зеленчуци. Веднага след закупуване е желателно да осъществите обилно измиване, защото те могат да носят различни вредни бактерии, от които да се заразите.

Бъдете внимателни и при тяхната консумация в курортни заведения. Също така подбирайте свежи ястия, които е по-малко вероятно да са застояли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest