Edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Храните, които причиняват газове

Храните, които причиняват газове

Храните, които причиняват газове

Отделянето на газове е естествен процес при здравия организъм. Счита се за нормално да се отделят по 14 пъти на ден газове от един здрав човек. Има обаче и патологични случаи, при които се натрупва прекомерно количество газове, известно като метеоризъм. Задържането на тези газове причинява дискомфорт, може да бъде свързано с болки в корема, а създава и чувство на несигурност и неудобство в присъствието на други хора.

В редки случаи задържането на газове е признак на сериозно заболяване, но заради неприятните усещания още от древни времена се води борба с него с помощта на така наречените газогонни средства, сред които най-известна е ментата.

Тъй като храните са основната причина за метеоризъм, добре е да се спазва определена хранителна диета от хора, които са склонни към прекомерно образуване на газове.

Кои са причинителите на метеоризъм при повечето хора

Храните, които причиняват газове

Най-често става въпрос за храни с високо съдържание на олигозахаринди, особено рафинозата, която се намира в големи концентрации в бобовите растения и в много по-малки дози в зеленчуците. В дебелото черво тези вещества достигат в големи количества, защото в нашия организъм липсва един ензим - алфа галактозидоза, който ги смила правилно. При консумация на зрял боб газовете се увеличават 12 пъти.

Лактозата, или захарта, която се съдържа в млякото, също е сериозен генератор на този ефект. Получава се при хора с лактозна непоносимост. При тях е установено, че 2 чаши мляко увеличават количеството газове 8 пъти. Хората дори не подозират в много от случаите за този факт.

Разтворимите влакна като тези, които се съдържат в овесените трици, също преминават в дебелото черво и хранят бактериите, които предизвикват този дискомфорт. Примерно литър сок от ябълки води до 4 пъти повече отделени газове.

Храните, които причиняват газове

Всички храни, съдържащи нишесте, като пшеницата, овес, картофите, царевицата, хляб или макароните, също могат да предизвикат газове, защото излизат непокътнати от тънките черва и стомаха и стават храна на бактериите в дебелото черво, които образуват газовете.

При всеки човек различни храни могат да генеририт повече метеоризъм и затова е нужно търпение и упоритост, за да се открият точните причинители във всеки конкретен случай, но все пак трябва да се държи сметка за обичайните заподозрени. Към вече споменатите можем да добавим броколите, брюкселското зеле, зелето, карфиол, сушен грах, лук, соята и ряпата.

На другия полюс са рибата, яйцата, пилешкото месо, маслото и ориз, с уговорката, че при всеки човек има индивидуални особености, които определят разлики в храните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest