Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Ползи от билката Бабини зъби (Трибулус)

Ползи от билката Бабини зъби (Трибулус)

Ползи от билката Бабини зъби/ Трибулус

Лечебните качества на билките ни са познати отдавна и използването им е стабилна практика в билкарството.

Една от най-добре познатите и употребявани билки у нас е бабини зъби, известна още с наименованието Трибулус.

Билката бабини зъби се среща по пясъчниците и каменистите места на Южна България и в Черноморския регион, защото е топлолюбив вид.

Бабини зъби е тревисто растение и съществува като плевел по лозови масиви културни растения, които се окопават. Разпознава се лесно по листата си, те са с форма на елипса, цветчетата са обагрени в лимонено жълто, а плодът е покрит с шипче. При узряване плодчето се разпада на пет орехчета, също покрити с шипчета.

Растението не се нуждае от грижи, то е саморасло и надземните му части са лековити. Използва се цялата надземна част. Растението се изсушава и се включва лечебни рецепти.

Използването на билката Бабини зъби показва, че тя е едно от чудесата на природата у нас. Тя тонизира организма и го успокоява, премахва общата умора, безсънието, чувството за сънливост, липсата на сили и намаления тонус. Бабините зъби регулира и кръвното налягане.

Това растение се характеризира с отличните си антибактериални свойства и затова се прилага при лечение на уринарния тракт. Помага при кожни заболявания какъвто е псориазисът, при камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Лековитото действие на билката се използва и за повишаване на потентността, в съвременната медицина тя е естествен афродизиак и за двата пола.

Отвара от Бабини зъби
Снимка: ГАЛЯ ДУМАНОВА

Трибулис се използва като лек при болести с простатата при мъжете, както и при смущенията в периода на менопаузата при жените.

Тя е мощно стероидно средство с природен произход, подпомага растежа на мускулите и е много известна сред спортистите. Включва се в състава на много добавки и фитнес маниаците редовно се ползват от нейните възможности.

Лечебните свойства на билката Трибулис се дължат на съдържанието на алкалоиди, флаваноиди, трибулозид и тлъсто масло в нея, но най-вече на съдържащите се сапонини, с влияние върху обмяната на веществата. Те стимулират също имунитета. Билката се приема под различна форма - чай, отвара, тинктура и други.

Характерното за тинктурата от бабини зъби е, която е най-често използваното приложение на растението е, че тя е по-ефективна, отколкото ако билката се приема под друга форма. Съдържанието на алкохол, използван за извличане, помага на полезните вещества от нея да попаднат в кръвта бързо и да се усвоят по-лесно.

Освен като лек тинктурата е подходяща и като профилактично средство. През студените сезони атаките на вирусите се засилват и тогава е добре имунитетът да бъде засилен с тинктурата от бабини зъби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest