Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Здравословни ползи от билката Ехинацея

Здравословни ползи от билката Ехинацея

Kristina K.Kristina K.
Новак
61
Здравословни ползи от билката Ехинацея

Ехинацеята е една от най-популярните билки в света. Американските индианци я използват от векове за лечение на различни заболявания.

Днес билката е най-известна като средство за лечение на настинка и грип. Въпреки това, тя се използва и за лечение на болка, възпаление, мигрена и други здравословни проблеми. Помага и за намаляване на възпалението, подобрява имунитета и понижава кръвната захар.

Изследванията показват, че ехинацеята има няколко ползи за здравето.

- Високо съдържание на антиоксиданти

Ехинацеята съдържа антиоксиданти, като флавоноиди, цихорова киселина и розмаринова киселина, които могат да помогнат за защитата на тялото от оксидативен стрес.

- Положителен ефект върху имунната система

Ехинацеята е най-известна със своето благоприятно въздействие върху имунната система. Многобройни проучвания са установили, че това растение може да помогне на имунната ви система да се бори с инфекции и вируси, което помага да се възстановите по-бързо. Приемането на ехинацея може да намали риска от развитие на настинки с повече от 50% и да съкрати продължителността на настинките с един до два дни.

- Може да понижи нивата на кръвната захар

Високата кръвна захар може да повиши риска от сериозни здравословни проблеми - диабет тип 2, сърдечни заболявания и други хронични състояния. Проучванията са установили, че екстрактът от ехинацея може да понижи нивата на кръвната захар и прави клетките по-чувствителни към ефектите на инсулина.

Чай от ехинацея

- Може да намали чувството на тревожност

Тревожността е често срещан проблем, който засяга много хора в днешно време. През последните години ехинацея се използва като потенциално средство за справяне с тревожност.

- Противовъзпалителни свойства

Възпалението е естественият начин на тялото ви да насърчава лечението и да се защитава. Понякога обаче възпалението може да продължи по-дълго от необходимото и да доведе до отключване на хронични заболявания. Проучванията показват, че ехинацеята може да помогне за намаляване на излишното възпаление.

- Може да помогне за лечение на кожни проблеми

Изследванията показват, че ехинацея могат да помогне за лечение на често срещани кожни проблеми. Противовъзпалителните и антибактериални свойства на ехинацеята потискат растежа на Propionibacterium - често срещана причина за появата на акне.

- Може да предложи защита срещу рак

Ракът е заболяване, което включва неконтролиран растеж на клетките. Проучванията в епруветки показват, че екстрактите от ехинацея могат да потиснат растежа на раковите клетки и дори да предизвикат смърт на раковите клетки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest