edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Хранене по часовник - всички предимства

Хранене по часовник - всички предимства

Хранене по часовник - всички предимства

В случай че вече сте чели достатъчно материали, свързани с отслабването, няма как да не знаете, че храненето по часове дава трайни резултати. То не е обвързано с никакво гладуване и набляга на приема на малки порции храна, разпределени през целия ден, и то в точни часове от деня. Човешкото тяло разполага със свой биологичен часовник, по чиито стрелки трябва да се движим (храним) и ние.

Изчислено е, че стомашният сок се отделя в конкретни часове и трябва да се научим да се храним спрямо тях, ако искаме да не качваме излишни килограми.

Спазвайки храненето по часовник, ще способства организма ни да усвоява храната по-добре, ще подобри метаболизма ни и не на последно място - ще предпази стомашната ни лигавица от дразнене поради отделянето на стомашния сок.

Всички тези предимства на храненето по часовник би трябвало да са ви достатъчни, за да ви убедим. Естествено, дори и след като в крайна сметка ви споделим в кои часове трябва да се храните, това не означава, че трябва да избирате храната си безразборно, както и тя да е мазна и висококалорична. Хранете се разумно и балансирано, включвайки в режима си храни от всички групи.

Най-доброто време да закусите, е между 8 и 9 часа, като ако сте много ранобудни, можете да изпиете кафето си и преди закуската. Самата закуска трябва да е достатъчно питателна, за да ви дари с енергия за започването на деня ви, като добри варианти са пълнозърнест тост, яйца, мляко и млечни продукти, месо и зърнени продукти.

В 11 часа можете да похапнете нещо много леко като плодове или да изпиете чаша фреш или едно смути.

Основното хранене на обяд трябва винаги да е между 12 и 13 часа, защото именно тогава храната се усвоява най-пълноценно от организма. Калориите се превръщат в енергия, която имате време да изразходваме през деня, а тялото ни успява пълноценно да усвои всички нейни здравословни съставки.

Хранене по часовник

Включете в обедното си меню както протеини, така и въглехидратни храни.

Следобедната закуска е добре да е между 15 и 16 часа, като тя може да се състои в плодове или свежи салати, млечни продукти, шепа ядки и др.

За най-добър час за вечеря се сочи периодът между 18 и 19 часа, но поради работното време на мнозина от нас това е невъзможно. Все пак гледайте да не вечеряте след 20 часа и със сигурност между вечерята ви и времето за сън да има поне 2 часа почивка от храна.

Вечерята трябва да е нискокалорична, може да включите в нея и както леки супи, така и нетлъсти меса или риба, придружени от свежа салата.

В случай че сте успели да вечеряте в периода 18 и 19 часа, е много вероятно към 21 часа отново да усетите чувство за глад. Шепа ядки вършат чудеса в този случай!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати