edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»За какво помага магданозът

За какво помага магданозът

За какво помага магданозът

Магданозът спада към онези ароматни билки, които не само че са сред най-употребяваните в нашата домашна кухня, но са и изключително полезни за здравето ни. За негова родина се сочат Италия, Тунис и Алжир, но той се е използвал от хората масово по целия свят. Древните гърци редовно са го включвали в своите религиозни ритуали, а римляните не са могли дори да си представят свят без магданоз. Образно казано, но в действителност тази ароматна трева е била култивирана от хората преди повече от 2000 години, като най-голяма популярност придобива през Средновековието, когато е била неизменна част от тогавашните лекарства и множество билкови отвари.

Днес използваме магданоз предимно за кулинарни цели - добавяме го към своите шарени салати, превъзходни супички, любими яхнийки или просто за украса на трапезата ни. След като прочетете следните редове обаче, вероятно ще гледате на магданоза по друг начин и ще започнете да експериментирате в кухнята, за да почерпите от ползите на магданоза.

Да погледнем обаче за какво толкова е полезен той!

Магданозът пречиства черния ни дроб

По време на празници и обилни софри, когато черният ни дроб е прекалено натоварен да обработи храната, която приемаме, похапвайте редовно магданоз. Той ще спомогне за пречистването на черния ви дроб и ще ви дари със здраве.

Магданозът е полезен при ревматоиден артрит

За какво помага магданозът

Много хора страдат от това заболяване, но е доказано, че високите нива на витамин С и бета-каротин, съдържащи се в зелената билка, могат да контролират болестта. Освен това магданозът има способността да регулира пикочната киселина и е препоръчителен освен за страдащите от артрит, така и за онези, които страдат от подагра.

Магданозът регулира кръвната захар

Казват, че диабетът е бичът на нашето поколение. При проведено неотдавна проучване в Истанбул, се оказва, че редовната консумация на магданоз води до регулиране на кръвната захар.

Магданозът намалява риска от ракови заболявания

Анти-канцерогенните свойства на магданоза върху човешкото тяло са все още в етап на проучване, но се смята, че се дължат на съединението миристицин, което ни предпазва от рак на белите дробове.

Магданозът извайва фигурата ни

Няма как да отслабнете само консумирайки редовно магданоз, но ако го включите в хранителния си режим и започнете да спортувате, то резултатите ви ще станат видими доста по-бързо.

За какво помага магданозът

Магданозът е средство срещу лош дъх

Приятната и сравнително силна миризма на тази билка е много ефективна в случай, че имате лош дъх. Можете или директно да сдъвчете няколко листенца магданоз или да си направите билкова отвара от него.

Консумацията на магданоз води до укрепване на костите ни

Благодарение на високото количество на витамин К в състава си, магданозът може да заздрави костите ви и да ви предпази от фрактури.

От всичко казано дотук, можете сами да си извадите изводите- за да сте здрави и привлекателни, то консумирайте редовно полезния магданоз!

Това е една от най-добрите подправки. Приготвяте по-често супи с магданоз, магданозени кюфтенца и салати с магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати