edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Защо е полезно цвеклото?

Защо е полезно цвеклото?

Защо е полезно цвеклото

Лятото е към края си и скоро пак ще е време за есенни зеленчукови ястия. Тиквата е може би най-известната сред есенните храни, но пащърнакът и цвеклото също принадлежат към този списък. Последното не само изглежда добре във всякакви ястия, но е и много здравословно. Любопитни ли сте да разберете за какво е полезно цвеклото? Продължете да четете, за да знаете защо да готвите рецепти с червено цвекло по-често!

Притежава противовъзпалителна функция

Цвеклото е малко, но има много мощен противовъзпалителен ефект. Това е така, защото съдържа бетаин. Това вещество има противовъзпалителна функция. Според няколко проучвания то може също да помогне за намаляване на болката, причинена от остеоартрит.

Повишава имунната система

Естествено в този есенен зеленчук има и много антиоксиданти. Те предпазват организма от свободните радикали. Това ни прави по-добре защитени от вируси и дори понижават риска от образуване на тумори.

Спомага за нормализиране на кръвното налягане

Ползи от цвеклото

Яденето на цвекло и по-специално пиенето на сок от цвекло може да понижи кръвното налягане. Смята се, че цвеклото също предпазва от сърдечно-съдови заболявания и понижава холестерола.

По-добро спортно представяне

Тренирате ли много или искате да спортувате повече? Тогава добавянето на цвекло към вашата диета е добра идея. Консумацията на цвекло подобрява производството на енергия в клетките ви и подобрява издръжливостта.

Действа пречистващо

Червеното цвекло е източник на холин, който прочиства цялото тяло от токсични вещества и подобрява функцията на черния дроб. Ето защо редовно трябва да наблягате на смутита с червено цвекло и витаминозни салатки, където да го комбинирате с ябълки и моркови.

Полезно е при анемия

Цвеклото е източник на желязо, поради което е сред подходящите храни при анемия.

Червено цвекло

Подходяща храна при подагра

Смята се, че заради пречистващите си свойства червеното цвекло е може да присъства и в здравословната диета при подагра.

Облекчава запека

Червеното цвекло е полезно и защото е богато на целулоза и фибри. То има слабително действие и може да е от помощ при запек. Регулярната консумация на червено цвекло в разнообразни ястия ще ви осигури редовен стомах.

Вече знаете защо е полезно цвеклото имате още причини да го похапвате. Разнообразявайте диетата си по-често салатки с червено цвекло и супички с цвекло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest