Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Етерични масла за спокоен сън

Етерични масла за спокоен сън

етерични масла за спокоен сън

Често ли страдате от кошмари? Събуждате ли се внезапно нощем или изобщо не можете да заспите? Ако е така, бихте могли да подобрите съня си с помощта на етерични масла. Ето някои полезни способи и техники за сладки сънища!

Според експертите по ароматерапия най-добри масла с приспивно и успокояващо действие са лавандулово масло, масло от цвят на портокал, жасминово олио, розово масло, мандарина и масло от лайка. Със същите свойства се славят и маслата от майорана и кипарис.

Как да използваме етеричните масла за подобряване на съня?

Най-лесният начин е да капнете 2-3 капки върху калъфката на възглавницата си. Преди да го направите обаче, задължително проверете дали даденият аромат ви харесва. В противен случай ефектът ще е противоположен и няма да можете да заспите от натрапчива миризма, която ви е неприятна.

Етеричните масла за сън можете да използвате и като се насладите на топла вана. В упътването за употреба на избраните от вас масла ще е указано колко точно капки да ползвате. Можете да експериментирате с различни видове масла, но все пак не ви съветваме да миксирате повече от 3 наведнъж.

Ако се чувствате отпаднали и настинали, можете да си направите инхалация с масла, която ще ви гарантира спокоен сън. Загрейте вода в огнеупорен съд, отдръпнете от котлона и смесете с 2 капки от избраното етерично масло. Покрийте главата си в кърпа и вдишайте от топлите, ароматни пари.

За подобряване на съня можете да направите и масаж на главата или слепоочието с по 1 капка успокояващо етерично масло.

Още съвети за пълноценен сън:

масла за добър сън

Ако имате проблеми със съня, не пийте кафе или енергийни напитки следобед. Не яжте шоколад или други храни с какао и захар.

Направете си топла напитка като чай срещу безсъние или мляко с мед.

Не си лягайте нито гладни, нито след прекомерно хапване. Ако сте вечеряли обилно, се разходете преди спане.

Не пушете преди лягане.

Спете в добре проветрена, разтребена и тъмна стая, с температура около 18 градуса.

Преди лягане си вземете топъл душ или вана.

Спете в чисти чаршафи и с удобна пижама.

Внимание! Не ползвайте етеричните масла по време бременност. Преди да приложите дадено масло за пръв път, най-добре се консултирате с експерт по ароматерапия и бъдете внимателни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest