edin.bg»Статии»Вкусно»Как се пекат блатове за торта

Как се пекат блатове за торта

блатове за торта

За изпичането на блатовете за торта е от изключително важно значение да разполагате с качествено тесто. Звучи съвсем логично, но е факт, че дори и да печете блатове по начина, по който ще ви споделим, може и нищо да не се получи само защото нямате хубаво тесто за блат за торта. Съветваме ви не само да следвате сляпо различните рецепти, предлагани в интернет пространството, но и да следите коментарите към тях.

Стискаме палци вече да сте приготвили успешно "правилното" тесто за торта. Малко преди да сте приключили с приготовленията му е важно да включите фурната, защото тестото за торта винаги се пече в предварително загрята фурна.

Формата за торта или тавата, в която сте изсипали тестото, трябва да бъде поставено по средата на фурната, а самата фурна да пече и отгоре, и отдолу.

Веднага изниква въпросът на колко градуса да е загрята фурната. Обикновено по-дебелите блатове се пекат на около 180 градуса без вентилатор и на по-ниска ако са с вентилатор.

С цел по-дълга трайност на блата на тортата обаче, както и предпазването му от изсъхване, повечето сладкари са на мнение, че вентилатор изобщо не трябва да се използва по време на печенето. Отново следвайте насоките за печене на блатовете на избраната от вас рецепта, но вземете предвид и как пече собствената ви фурна, както и нашите съвети за печене.

Някои рецепти изискват печенето на блатовете по отделно, което много съкращава времето им на печене. Бихме ви посъветвали да не ги изпускате от очи, както и в никакъв случай да не отваряте вратичката на фурната.

съвети за печене на блатове за торта
Снимка: Таня Левенова

Тънките блатове се пекат на около 170-180 градуса за кратко време и ако трябва да печете няколко блата един след друг е добре да имате предварителна готовност за това.

При по-лесните и обикновено по-бързи рецепти за торти, блатът е един и се разрязва на равни части едва след като се е изпекъл и изстинал достатъчно. Логично е времето за печенето му да е по-дълго, както и на вас самите да ви е по-трудно да определите дали се е изпекъл ранвомерно и отдолу, и отгоре.

Когато ви изглежда готов, просто извадете блата от фурната и с помощта на клечка за зъби разберете дали това наистина е така. Мушнете леко клечката за зъби в тестото и ако по нея не са останали следи от тесто, значи вашият блат за торта е готов. Нищо чак толкова сложно, нали?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати