edin.bg»Статии»За Дома»Съдомиялна - предимства и недостатъци

Съдомиялна - предимства и недостатъци

Съдомиялна - предимства и недостатъци
Снимка: TodayCom

Предстои ви ремонт в кухнята, но имате колебания дали си заслужава да си закупите съдомиялна. Отговорът тук е труден, тъй като и този уред има своите плюсове и минуси, с които трябва да се запознаете предварително преди да предприемете следващата крачка.

Хубаво е също да решите преди това дали съдомиялната машина ще бъде вградена или свободно стояща, за да отделите място за нея при разпределянето на всичко в кухнята. Ако не правите ремонт, а просто в един момент сте се замислили за този вариант за миене, то тогава опцията за вграждане почти на 100% изчезва - възможно е, разбира се, да имате оставено свободно място за вграждане от последния ремонт.

Нека направим анализ на предимствата и недостатъците на съдомиялната, за да имате възможността да направите своя правилен избор по-лесно.

Предимства на съдомиляната

Спестява вода - този уред за една сесия изразходва между 10 и 15 литра, докато при миенето на ръка за около 30 минути от чешмата изтичат между 30 и 50 литра вода. Това е един от плюсовете на съдомиялната машина.

Спестява време - това, разбира се, зависи и от членовете на семейството и използваните съдове и прибори, но средно може да се прекарат дневно от 30 до 60 минути в миене. Това време човек може да го оползотвори в далеч по-приятни и полезни занимания.

Перфектно измиване на съдовете - дори и при по-силно замърсени съдове, съдомиялната ще се справи без проблем и с най-упоритите остатъци благодарение на различните режими на работа, които има като функция.

Препарат за съдомиялна

Добра дезинфекция - температурата в този кухненски уред варира от 90 до 100 градуса и по този начин в нея се унищожават всички бактерии и микроби. При миенето на чинии на ръка тази висока температура не може да се достигне, защото човек не може да издържи на такива градуси.

Автоматично подгряване на водата - понякога централно се спира топлата вода, което би затруднило миенето на ръка, тъй като замърсените остатъци няма как да се измият със студена вода. В съдомиялната машина водата се загрява сама, което е много добър вариант точно в такива моменти.

Запазване на вида на съдовете - в миялната машина блясъкът и здравината на съдовете се запазва, тъй като не се използват агресивни препарати и телени четки, които наранят тяхната повърхност. По този начин се удължава и техният период на употреба.

Недостатъци на съдомиялната

Допълнителна консумация на електроенергия - инсталирането на такъв тип уред ще повиши разхода на енергия значително, ако се ползва доста, макар и съвременните уреди на пазара да бъдат клас А.

Размерът на машината - стандартните съдомиялни заемат доста място, затова е нужно задължително да обърнете внимание на големината на вашата кухня.

Високата цена и допълнителни разходи за почистващи продукти - един такъв уред струва една значителна сума пари, което за някои семейства се оказва невъзможна покупка в България. Отделно ще трябва да се снабдите и със специални таблетки, препарат за омекотяване на водата и препарат за блясък на стъклените повърхности.

Миене на чинии

Съдомиялната трябва да бъде пълна, за да започне да работи - ако семейството ви е малко и не използвате толкова много прибори, то със сигурност няма да имате възможност да я пускате всеки ден, което понякога създава своите неудобства.

Такъв тип уред в никакъв случай не може да бъде закупен спонтанно, затова добре се запознайте с всички гореизброени плюсове и минуси на съдомиялната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати